Tekst objavljen: 18.02.2024 9:00        


Narodna banka Srbije (NBS) očekuje nastavak usporavanja inflacije

NBS: Cene na malo će usporavati i u narednim mesecima


Nova projekcija je da će se inflacija u granice cilja od tri plus/minus 1,5 odsto vratiti sredinom godine, a da će se krajem 2024. približiti centralnoj vrednosti cilja, što je nivo oko kojeg će se kretati u srednjoročnom roku, rekla je na predstavljanju izveštaja o inflaciji guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je navela da je godina za nama bila „vrlo izazovna i obeležena novim geoplitičkim neizvestima, što počinje da bude trajna karakteristika vremena u kojem živimo“, ali da su projekcije inflacije koje je prethodno dala NBS – ostvarene.

Prema njenim rečima inflacija je krajem godine iznosila 7,6 odsto, što je niže od očekivanja iz projekcije NBS-a iz novembra.

Daljem usporavanju inflacije, prema njenim rečima, doprineli su slabljenje troškovnih pritisaka i efekat baze kod cena hrane, kao i efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, koji su uticali i na snižavanje bazne inflacije na 6,5 odsto međugodišnje u decembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Još u februaru kada je inflacija bila gotovo na vrhuncu isticala sam da će krajem godine biti na dvostruko nižem nivou, što se i ostvarilo“, rekla je ona.

Ona je navela da su sada i kratokoročna, a ne samo srednjoročna, inflaciona očekivanja finansijskog sektora nalaze u granicama cilja, a da su u padu i očekivanja privrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska očekivanja Narodna banka Srbije ekonomska analiza jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana