Tekst objavljen: 28.11.2019 11:30        


Američka investiciona firma „Silver lejk” otkupila je nešto više od 10% engleskog fudbalskog kluba Mančester Sitija za pola milijarde dolara, čime je to sportsko udruženje zvanično postalo najvrednije na svetu

Najvredniji klub na svetu je Mančester Siti

Fajnenšl tajms (Financial Times) izeštava da je ovim dogovorom tržišna vrednost Mančester Siti dostigla 4,8 milijardi dolara, a da će vlasnik kluba, City Football Group (CFG), sveži kapital upotrebiti za dalju ekspanziju poslovanja.

„Silver lejk” je do sada uglavnom ulagao u tehnološke kompanije iz Silicijumske doline, ali je u prethodnim godinama počeo da investira u industriju zabave, kupovinom franšize Ultimate Fighting Championship (UFC).

Američki investitori su, navodno, pre ovog posla pokušali da otkupe udeo u drugim evropskim klubovima, uključujući i londonski Čelsi.

CFG je holding kompanija koja upravlja sa više fudbalskih klubova, u vlasništvu je „Abu Dabi Junajted Grupe, dok su dve kineske kompanije manjinski partneri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

List Forbs (Forbes) je sredinom ove godine vrednost Mančester Sitija procenio na 2,7 milijardi dolara, čime je završio na petom mestu tabele najskupljih sportskih društava.

Po toj proceni, prvo mesto zauzeo je Mančester Junajted, sa procenjenom vrednošću od 4,2 milijardi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mančester siti najvredniji klub na svetu fudbal sport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana