Tekst objavljen: 26.06.2021 16:00        


Realna su očekivanja da ove godine neće doći ni polovina gostiju iz Srbije koji su pre pandemije birali ovu destinaciju

Na severu Grčke brinu zbog manje srpskih turista


„Biće ovo nesumnjivo teška godina za naš turizam, ali smo pored svih problema s kojima se suočavamo dužni da omogućimo da za svakog turistu, za svaku porodicu koja dođe u Grčku, to bude bezbedno”, kaže ministar turizma Haris Teoharis.

Iako se računalo da će sezona početi već u maju, jun koji je pri kraju pokazuje da gostiju još nema dovoljno, da je mali broj hotela otvorio vrata, da je na Halkidikiju ovog meseca radilo samo 15 odsto hotelskog smeštaja, da su sankcije zaustavile dolazak glavnih gostiju iz Rusije i Ukrajine, da zemlje EU sporo ukidaju mere ograničenja...

Velika Britanija ukinuće karantin za povratnike sa letovanja u Grčkoj tek u drugoj polovini jula, ali je i pored toga već devet hiljada Britanaca došlo na letovanje na grčka ostrva. Zajedno s Nemcima, Britanci su oduvek bili glavni gosti koji su u najboljim turističkim godinama državnoj blagajni ostavljali gotovo osam milijardi evra.

Trenutna epidemiološka situacija u Grčkoj, oko 500 novoobolelih od korone dnevno, po rečima kriznog štaba dozvoljava ublažavanje mera i vraćanje normalnom životu upravo uoči novog talasa turista, koji se očekuje od 1. jula. Tako od 24. juna više nema obaveze nošenja maske na otvorenom prostoru. Ova mera, koja je na snazi bila gotovo sedam meseci, odlazi u prošlost, ali u zatvorenom prostoru obaveza nošenja maske do daljeg ostaje na snazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cela Grčka je u „zelenoj zoni”, samo četiri oblasti su „narandžaste”: Rodos, Kos, Paros i Ikarija, što znači da su tamo maske obavezne svuda i mere strože nego u ostalim delovima zemlje.

Od ponedeljka, 28. juna, posle više od pola godine ukida se policijski čas, u restoranima na otvorenom za stolom može da bude desetoro ljudi, na prijemima, svadbama i skupovima dozvoljava se prisustvo 300 zvanica, na organizovanim plažama će na 1.000 kvadrata moći da boravi 120 kupača. Odluka o tome kada će se moći u zatvorene restorane za sada je „na čekanju”.

I u Grčkoj se, kao i ostalim zemljama, boje nove, delta mutacije virusa korona.

„Suština je u vakcinaciji i verujem da ćemo uspeti da tokom leta izgradimo zid imuniteta kako bi se sprečio četvrti talas epidemije. Relativno lako ćemo dostići 50 do 55 odsto vakcinisanog stanovništva, ali to nije dovoljno, moramo apelovati još glasnije da se što više ljudi odazove vakcinaciji”, kaže premijer Kirijakos Micotakis izražavajući optimizam da će prihodi od turizma ove godine dostići 50 odsto od rekordnih 20 milijardi evra iz 2019.

Kako se čulo i na okruglom stolu u organizaciji Helensko-srpske komore severne Grčke, tzv. kovid diplomatija okreće Srbe ka Albaniji, a Bugare ka Turskoj. Bilo je reči o poteškoćama prilikom ulaska u zemlju, donedavno samo s PCR testom, vakcinom ili potvrdom, ali od pre nekoliko dana i s negativnim antigenskim testom, što je za srpske turiste predstavljalo dodatni izdatak. Čulo se da je do 2019. na sever Grčke dolazilo milion Srba, a prošle godine je došlo samo 60.000 srpskih turista. Realna su očekivanja, čulo se tokom diskusije, da ove godine neće doći ni polovina srpskih turista od broja koji je do sada uvek za odmor birao Grčku.

Cene, odloženi aranžmani, problemi s grčkim turističkim agencijama, kao u slučaju „Muzenidis travela”, oteraće srpske turiste u Albaniju, koja nudi aranžmane za 70 evra nedeljno po osobi.Ovdašnja javnost je u šoku posle odluke „Muzenidis travela” da u svojim inostranim filijalama obustavi rad i do početka jula blokira plaćene aranžmane srpskim i drugim turistima, a ponudi im zamenske vaučere.

Kompanija je prošle nedelje Osnovnom sudu u Solunu podnela zahtev za obustavu rada, što potvrđuje nagađanja o objavi bankrota.Prema informacijama na koje se poziva portal, očekuje se da se kompanija zatvori, pa onda otvori uz pomoć novih sredstava iz inostranstva, prvenstveno iz Rusije, ali i od turističkih preduzetnika i hotelijera sa Krita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sever grčke Grčka letovanje u grčkoj letovanje 2021

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana