Tekst objavljen: 08.05.2024 15:40        


Automatska overa zdravstvene knjižice za radnike na internetu

Koliko frilensera je podnelo prijavu za porez?


Više od 2.700 poreskih prijava podneto je u prvom kvartalu ove godine preko portala Frilenseri, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Savetnica za inovacije i preduzetništvo u NALED-u Marija Suzić istakla je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje za frilensere omogućio automatsku overu zdravstvenih knjižica, koja je moguća za fizička lica, koja podnesu poresku prijavu na jedan od propisanih načina, preko portala ePorezi, frilenseri.purs.gov.rs ili u papirnom obliku, nadležnoj filijali Poreske uprave i uplate obavezu po istoj podnetoj poreskoj prijavi.

"Ova promena značajno olakšava prijavu na zdravstveno osiguranje frilenserima koji više ne moraju da odlaze do resorne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kako bi overili zdravstvenu knjižicu, već se sve obavlja po automatizmu", kaže ona.

Istakla je da je "unapređenje uslova rada za frilensere rezultat posvećenog zajedničkog rada državnih organa, predvođenih Ministarstvom finansija".

Suzić napominje i da portal sadrži još niz korisnih alata za sve postojeće, ali i potencijalne frilensere, kao što su test samoprocene o tome da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri, kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve propisane opcije za oporezivanje i vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja.

Prema njenim rečima, frilenserom mogu se smatrati četiri kategorije fizičkih lica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Prva podrazumeva domaće fizičko lice koje prihode ostvaruje radeći u Republici Srbiji za pravno lice, preduzetnika ili fizičko lice iz inostranstva, a drugu predstavlja domaće fizičko lice koje ostvaruje prihode od domaćih fizičkih lica, kao na primer bejbisiterke", napominje savetnica u NALED-u.

Dodaje da u treću kategoriju spadaju domaća fizička lica koja prihod ostvaruju radeći u drugoj državi, a četvrta su stranci, koji prihod ostvaruju radeći u Srbiji za isplatioca prihoda iz inostranstva ili za domaće fizičko lice.

NALED napominje da je portal Frilenseri od aprila dostupan i na engleskom jeziku, čime je stranim fizičkim licima olakšano prijavljivanje prihoda koji je predmet oporezivanja u Republici Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frilenseri porez za frilensere prijava poreza naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana