Tekst objavljen: 13.12.2023 15:55        


Tinejdžeri koriste društvene mreže više nego ikada

Koje društvene mreže su trenutno najpopularnije među tinejdžerima?


Većina je najviše na Jutjubu, TikToku, Snepčetu i Instagramu, a gotovo polovina tinejdžera kaže da su „gotovo stalno“ onlajn. Snepčet je ove godine blago pretekao Instagram, prema istraživanju Pju riserč centra (Pew Research Center) o tinejdžerima i tehnologiji.

Udeo od 46% tinejdžera (uzrasta od 13 do 17 godina) koji kažu da su „gotovo stalno“ onlajn isti je kao prošle godine, iako se taj broj skoro udvostručio od 2014. godine, kada je samo 24% tinejdžera reklo da je „gotovo stalno“ onlajn.

Nije bilo značajnih promena u korišćenju društvenih mreža između ove i prošle godine, budući da je Jutjub nadmašio TikTok kao dominantna društvena platforma i koristi ga 93% tinejdžera, dok TikTok koristi 63%.

Snepčet je pretekao Instagram u 2023. sa 60% tinejdžera koji koriste Snepčet, naspram 59% koji koriste Instagram, u poređenju sa 62% koji koriste Instagram i 59% koji koriste Snepčet prošle godine, te 52% na Instagramu i svega 41% na Snepčetu u periodu 2014-2015.

Korišćenje društvenih medija neznatno se razlikuje prema polu. Tinejdžerke su sklonije stalnom korišćenju TikToka i Snepčeta od dečaka, iako je stalna upotreba Jutjuba, Instagrama i Fejsbuka prilično slična prema polovima, izveštava Pju.

Pju je anketirao malo manje od 1.500 tinejdžera tokom istraživanja u septembru i oktobru, s marginom greške od 3,2 procentna poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


BeReal, najnovija društvena mreža uključena u anketu Pjua, jedina je platforma koju su beli tinejdžeri češće koristili od crnih ili hispano tinejdžera. TikTok koristi 80% tamnoputih tinejdžera, u poređenju s 70% hispano tinejdžera i gotovo 60% belih tinejdžera. Više tamnoputih tinejdžera prijavljuje korišćenje X, u poređenju s belim ili hispano tinejdžerima.

TikTok svakodnevno koristi 58% tinejdžera. Među njima, 17% opisuje svoju upotrebu TikToka kao „gotovo stalnu“, a 32% kaže da ga koristi nekoliko puta dnevno.

Fejsbuk više nije dominantan društveni medij među tinejdžerima. U periodu 2014-2015, 71% tinejdžera koristilo je Fejsbuk, u poređenju s 33% koji ga sada koriste. Isto se može reći i za X, nekada poznat kao Tviter, čija je upotreba pala s 33% na 20% u istom vremenskom periodu.

Međutim, tinejdžeri u domaćinstvima s nižim prihodima koriste Fejsbuk više od svojih vršnjaka: 45% tinejdžera u domaćinstvima koja godišnje zarađuju manje od 30.000 dolara prijavilo je korišćenje Fejsbuka, u poređenju s 27% onih u domaćinstvima koja zarađuju najmanje 75.000 dolara godišnje.

I Instagram, koji je u vlasništvu Meta, matične kompanije Fejsbuka, i dalje ostaje široko popularan. Instagram, zajedno s većinom glavnih društvenih medija, suočio se s plimom kritika poslednjih godina zbog toga kako štiti tinejdž korisnike.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tinejdžeri društvene mreže youtube chat aplikacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana