Tekst objavljen: 25.04.2023 15:45        


Na povećanje tržišne vrednosti uticale su akcije same grupacije, ali i jačanje evra

Koja evropska kompanija se najbolje kotira u ovom trenutku?


Francuski gigant luksuzne robe, LVMH, postao je u ponedeljak, 24. aprila 2023, prva evropska kompanija koja je premašila tržišnu vrednost od 500 milijardi dolara,zbog skoka cene akcija i jačanja evra.

Luksuzna grupa koju kontrolišeBernar Arno, trenutno najbogatija osoba na svetuprema Blumbergovom indeksu milijardera, sa neto bogatstvom od 213 milijardi dolara,prijavila je povećanje prihoda od 17 odstou svojim rezultatima za prvi kvartal.

To jedvostruko više od očekivanja analitičara.

Akcije matične kompanije brendova Louis Vuitton, Moët & Chandon i Hennessy, zatim Givenchy, Christian Dior, Bulgari i Sephora- sasvim prirodno i očekivano su skočile nakon objave rezultata.

Deonice same grupacije koja je prisutna na berzi u Parizu porasle su 0,3% na 903,70 evra po komadu, u ponedeljak ujutru, te je zahvaljujući njima procenjena vrednost LVMH-a 454 milijarde evra ili 500,5 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Francuski gigant je prijavio prihod od 79,2 milijarde evra za 2022, sa profitom koji je dostigao 21,1 milijardu evra, što predstavlja rekordni učinak, drugu godinu zaredom.

Najnoviji podaci, naime, pokazuju da jepotražnja za luksuznom robom kao što su torbe Louis Vuitton i haljine Christian Dior- ostala na istom, zavidnom nivou, uprkos rastućoj inflaciji u EU i rastućim kamatnim stopama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lui viton luksuzna roba ekonomska kriza Bernar Arno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana