Tekst objavljen: 24.10.2022 14:15        


Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i na Zapadnom Balkanu, ocenjuje direktor Bečkog ekonomskog instituta "WIIW" Mario Holcner

Kako Austrija profitira od Balkana


"I pored teške situacija, rast BDP-a Austrije ne bi trebalo da bude negativan, a razlog je što profitiramo od snažnih ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i na Balkanu, a tamo će rast i pored rata i krize, prema aktuelnom stanju, ostati osetno veći nego kod nas", objasnio je Holcner.

Prema prognozi WIIW, istočni susedi i Balkan imaće iduće godine rast veći od jedan odsto od austrijskog, što pomaže privredi Austrije u suočavanju sa padom zapadne Evrope.

Dok je privreda profitirala ove godine od dobrog rezultata u prvoj polovini godine, 2023. će privredni rast svuda u Evropi pasti mnogo više nego što je prognozirano još tokom leta, a od toga bi Austrija bila nadproporcijalno pogođena, navodi Holcner.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Na jednoj strani Austrija je pogođena time što bi najvažniji trgovinski partner Nemačka narednih meseci mogao pasti u recesiju. Pored toga sve zemlje su posebno pogođene pretnjom "gasnog rata" Rusije. Ali rast BDP-a neće pasti u minus zahvaljujući tome što Austrija i dalje profitira od ekonomskih odnosa sa suedima na istoku i Balkanu", naveo je on.

Dok je evrozona blizu stagnacije za nove članice EU u centralnoj Evropi se očekuje rast od 1,4 odsto, što je više od jedan odsto nego u Austriji, ukazao je Holcner. Posebno dobre izglede imaju Hrvatska za koju je prognoza rasta iduće godine od 2,5 odsto, zatim Rumunija 2,2 odsto, Slovenija 1,9 odsto, a jedino Mađarskoj preti recesija, objasnio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mario holcner Austrija balkan ekonomija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana