Tekst objavljen: 10.08.2023 13:55        


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je javni dug Srbije u ovom trenutku 50,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) daleko ispod maksimuma koji je 60 odsto kao i proseka evro zone koji je 91 odsto

"Javni dug 50,5 odsto BDP"


„Jedna mala Srbija apsolutno vodi računa o svom javnom dugu. Sve svoje obaveze ispunjava u dinar i dan i nema nikakav problem sa javnim dugom”, kazao je Mali gostujući na televiziji Prva i naveo primer Francuske gde javni dug u BDP učestvuje oko 115, dok je u Španiji više od toga, a u Italiji čak 160 odsto.

On je kazao i da će Srbija sve investicije koje je predvidela nastaviti kao što je to i do sada radila, sopstvenim sredstvima ili iz kredita.

Mali je naveo podatak i da je javni dug Nemačke jedne od najveće i najjače ekonomije u Evropi čak 2,5 hiljade milijardi evra, pojašnjavajući da iznos javnog duga u apsolutnom iznosu ne može da se gleda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Taj dug Nemačke treba da se uporedi sa veličinom njihove ekonomije, veličinom zemlje, površinom, brojem stanovnika i svim ostalim stvarima. Srbija ima javni dug od 35 milijardi evra i u odnosu na naš BDP koji će ove godine biti prvi put preko 68 milijardi evra, vi onda imate učešće javnog duga u ovom trenutku od 50,5 odsto”, kazao je Mali, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug javni dug srbije siniša mali domaća ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana