Tekst objavljen: 08.05.2023 13:10        


Iz najnovijih rezultata zarade za restorane brze hrane, vidi se da su potrošači spremni da potroše novac uprkos visokim cenama

Industrija brze hrane ne prestaje da raste


Više cene u kombinaciji s manjom fluktuacijom radnika pomogli su da podstaknu najbolje igrače na dvocifreni rast.

"Mislim da je to prilično otporan potrošač, gde vidite da se povećanja cena apsorbiraju, i vrlo, vrlo malo odbijanja", rekao je izvršni direktor BTIG-a Piter Sale.

U ovom tromesečju je prodaja u istim trgovinama u SAD-u porasla u svim segmentima: Mekdonalds je porastao 12,6 % u odnosu na prethodnu godinu, Čipotl je porastao 10,9%, Vingstop je porastao 20,1%, Njam! Brendsov Tako Bel porastao je 9%, Starbaks je porastao 12%, Šejk Šak je porastao 10,3%, a čak je i Sabvej zabeležio nagli rast prodaje dok se spremao za prodaju, porastao je 11,7% u Severnoj Americi.

Ovo je dobrodošla vest za ulagače, nakon što su svi brendovi širom sveta povećali cene jelovnika. Čipotl je bio jedan od brendova koji ih je najviše podigao, rekao je Sale u svom izveštaju, ali njegova prodaja u istim trgovinama također je porasla. Financijski direktor Džek Hartung rekao je da su povećanja cena jelovnika u poređenju s prošlom godinom u "rasponu od oko 10 odsto".

Sve ovo je naizgled u suprotnosti s prethodnim strahovima da će više cene odvratiti potrošače, rekao je Sale. "Samo to sada ne vidimo."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U mega lancima brze hrane potrošači traže vrednost, rekao je analitičar Morningstara Šon Danlop. "Videli smo neke dokaze da potrošači upravljaju čekovima, posebno na kraju spektra s nižim primanjima".

Izvršni direktor kompanije Brends Dejvid Gibs rekao je za Yahoo Finance da kompanija ima tendenciju "procvata" u teškim finansijskim vremenima, posebno njen brend Tako Bel.

"Ljudima je malo više stalo do vrednosti nego poslednjih nekoliko godina, možda kad su bili malo spremniji s novcem u džepu", rekao je Gibs.

U razgovoru s investitorima, dirktor kompanije Papa Džon, Rob Linč, rekao je da vrednost pokreće i njegove kupce.

"Definitivno ulazimo u razdoblje, ako već nismo stigli...vrednost će postati važnija nego što je bila u poslednje tri godine i stoga je za nas ključno da imamo uverljive i uspešne vrednosne strategije".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija brze hrane rast industrije restorani brze hrane brza hrana restorani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana