Tekst objavljen: 16.08.2023 15:15        


Glavni ekonomista CBS smatra da blaga recesija čak može da bude dobra za holandsku privredu

Holandija ulazi u recesiju? Amsterdam



Holandska privreda je u drugom kvartalu, od aprila do juna, pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je državni Zavod za statistiku ove zemlje - CBS.

Ekonomija Holandije je u prvom kvartalu takođe pala, za 0,4 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, tako da je ova zemlja zvanično ušla u recesiju, prenosi holandski javni servis NOS.

"Ovo nije baš klasična recesija, sa masovnim bankrotima i otpuštanjima, pošto je broj stečajeva u Holandiji i dalje mali", rekao je glavni ekonomista CBS, Peter Hein van Muligen. On je dodao i dau Zemlji lala i dalje ima više slobodnih radnih mesta nego nezaposlenih.

Glavni ekonomista CBS smatra dablaga recesija čak može da bude dobra za holandsku privredu, pošto će se smanjiti pritisak na tržište rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Holandski potrošači su u poslednje vreme trošili manje novca, a visoke kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) su takođe ohladile privredu ove države.

Ministarka za ekonomska pitanja i klimatsku politiku Holandije, Miki Adrijansens, je napomenula da su njenoj zemlji u ovoj situaciji potrebne stabilnost i predvidljivost. Ona je dodala da vlada možda može nešto da uradi po pitanju "nepotrebnog poskupljenja" u nekim oblastima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
holandija recesija evropska unija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana