Tekst objavljen: 27.08.2023 18:00        


Poznata je pozadina priče o hiljadama novih električnih automobila koji bukvalno trunu na livadama predgrađa kineskih gradova

Hiljade električnih automobila stoje napušteni na kineskim livadama, a ovo je razlog


Poslednjih nedelja razvile su se razne priče o poreklu ovih groblja električnih automobila pronađenih na nizu mesta u Kini. Idu od toga da se radi o propalim taksi firmama sve do planske proizvodnje da bi se uhvatile državne subvencije. Pogađate, u svakom scenariju ima malo istine.

Jedino ako mislite da je pandemija isključivi krivac, verovatno niste u pravu. Naime, prva groblja ovakvih automobila u Kini su primećena još 2019. godine. Tada su uočena brojna vozila, najčešće iste boje, marke i tipa, kako stoje parkirana jedno blizu drugog na livadama nedaleko od nekih kineskih gradova.

Pozadina priče je slična kao i s električnim biciklima kad je 2018. godine došlo do sloma tržišta, a milioni bicikala su preko noći ostali bez vlasnika.

U jednom trenutku došlo je do rapidnog širenja usluga car-sharinga. Otvorene su bukvalno hiljade firmi koje su nudeći električna vozila u najam nastojale da iskoriste državne subvencije. Proizvođači su bili vođeni isključivo cenom pa brojni novi automobili nisu imali domet veći od 100 km.

2019. godine dolazi do drastičnog pada državnih subvencija, a kad svemu dodamo i druge faktore, poput manjka parking mesta u gradovima i zastarelosti jednom kupljenih električnih vozila, većina firmi otišla je u bankrot.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S druge strane, upravo ova tržišna kretanja ubrzala su razvoj električnih automobila, ali i rast popularnosti električnih vozila među kineskom populacijom. Kina je tako postala najveće svetsko tržište električnih vozila s udelom od čak 60 posto.

Istovremeno se broj proizvođača električnih vozila smanjio s 500 u 2019. godini na oko 100 u ovoj godini pokazujući da su opstali samo najjači igrači s najkonkurentnijim proizvodima.

Takođe, kako saznaje Bloomberg, deo tih odlagališta je saniran te su vozila uklonjena. Na drugim mestima, poput predgrađa Hangzhoua, automobili stoje tako dugo da su zarasli u šikaru. Inače, automobili su tako brzo napušteni da se u kabinama nekih mogu pronaći i neki lični predmeti.

Bloomberg prikladno opisuje napuštena električna vozila kao "upečatljiv prikaz viška i rasipanja koji se može dogoditi kada kapital preplavi rastuću industriju, a možda i čudan spomenik seizmičkom napretku u električnom prevozu u poslednjih nekoliko godina".

Priča za sebe su livade na kojima stoje stotine "ne-kineskih" automobila, posebno Volkswagena ID.3 i Toyote bZ4X, koji su se tu našli usled prodaje čiji je intenzitet osetno manji od planiranog. Očekuje se da će ovi automobili nakon korekcije cena ipak biti prodati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električni automobili kina car sharing napušteni električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana