Tekst objavljen: 10.11.2023 16:15        


Google je i dalje najdominantniji internet pretraživač na svetu ali popularnost mu već neko vreme opada a istovremeno se pojavljuju novi rivali koji privlače veliku pažnju korisnika

Google i dalje vodi, ali i drugi pretraživači postaju popularniji


Od svog lansiranja 1997. godine Google je neprikosnoven kada su u pitanju pretrage na internetu. Nekada je bio veoma agilan i postavljao nove trendove, no sada je to velika kompanija koja se sporije razvija i koju su pojedini konkurenti pretekli, bar kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije. Prema istraživačkoj kući StatCounter, njegov tržišni udeo danas je 91,6 odsto što je za skoro 80 baznih poena manje nego godinu dana ranije.

Međutim ni pretraživačima drugih velikih kompanija ne cveta cveće – tržišni udeo Binga (Microsoft-ovog pretraživača) je 3,1 odsto, što je za 48 baznih poena manje nego u istom periodu.

S druge strane, značajno je porastao udeo ruskog pretraživača Yandex koji sada iznosi 1,8%. On je nedavno pretekao Yahoo i trenutno se nalazi na trećem mestu po popularnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je u pitanju količina internet saobraćaja situacija je nešto drugačija. Saobraćaj na Bingu je u oktobru porastao za osam odsto na 42,7 miliona posetilaca, dok je takođe Microsoft-ov ChatGPT zabeležio rast od četiri odsto na 55 miliona posetilaca. To je ipak samo dva odstvo ukupne Google-ove posete.

Što se tiče samog Google-a njemu već neko vreme pada poseta. Ovog oktobra ona je bila za 0,4 odsto manja nego prošlog, što je iznosilo 2,8 milijardi posetilaca. No, ova kompanija je vrlo svesna svih izazova sa kojima se suočava i trudi se da što pre integriše veštačku inteligenciju u svoj pretraživač kako bi zadržala svoj deo tržišnog kolača.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google internet internet pretraživač veštačka inteligencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana