Tekst objavljen: 06.10.2023 15:15        


Cene najma u Srbiji danas su niže oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a podaci pokazuju da se taj trend nastavlja

Gde su u Srbiji najviše pojeftinile kirije?


U septembru ove godine najveći pad kirija zabeležen je u Nišu, i to više od 15 odsto, dok su na nekim opštinama u Beogradu i Novom Sadu u istom periodu pale do 7 odsto, piše Blic.

Jelena Davidović, vođa prodajnog tima portala Nekretnine.rs kaže da su cene najma stanova danas dosta niže nego prethodne godine kada su izazvale veliku pometnju na tržištu. Ona ističe da uprkos zabeleženom padu, u Beogradu se kirije i dalje mogu okarakterisati kao skupe.

"Tržište iznajmljivanja je stabilnije, kirije su 30 odsto niže u odnosu na prošlu godinu. U oglašenoj ponudi ponovo se mogu pronaći stanovi na području šireg centra grada po ceni od 350 evra do 500 evra što je prošle godine gotovo bilo nemoguće. Cene variraju u zavisnosti od lokacije, kvadrature kao i nivoa opremljenosti stana. Međutim, nije retkost da još uvek postoje nekretnine za koje stanodavci drže nerealne cene izdavanja", kaže Davidović.

Prema njenim rečima, u kom pravcu će se dalje kretati situacija na tržištu izdavanja u najvećoj meri odrediće kretanje inflacije, koja snažno utiče na kupovnu i potrošačku moć građana. Kako kaže, malo je verovatno očekivati da ce građani koji su u situaciji da iznajmljuju nekretninu moći da prate trend rasta cena, pa je važno da to stanodavci imaju u vidu prilikom formiranja iznosa mesečne kirije.

Kirije u Nišu jeftinije za 15 odsto

U septembru su kirije u Nišu pale skoro na svim većim opštinama. Najveći pad zabeležen je na opštini Palilula i to čak 15,63 odsto.

U opštini Durlan, najam je jeftiniji za 5 odsto, dok na opštini Pantelej 4,48 odsto.

Jedina opština u ovom gradu koja u istom periodu beleži rast cena najma je centar grada, odnosno Bulevar Nemanjića, gde su kirije u septembru poskupele za 3,17 odsto, pokazuju podaci portala Nekretnine.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pale kirije i u Novom Sadu i u Beogradu

Najam je u Novom Sadu u septembru pojeftinio za 7,45 odsto i to u Novom naselju, dok su na Podbari kirije pale za 1,94 odsto. U istom periodu, kirije su poskupele na centralnim lokacijama i to za 6,09 odsto, a na opštini Grbavica za 2,73 odsto.

Na osnovu podataka portala Nekretnine.rs ali i trenutno aktuelnih oglasa može se videti da su kirije u Beogradu dosta niže na nekim lokacijama, dok se na pojedinim i dalje "drže". Najveći pad u septembru beleži opština Mirijevo, gde su kirije pojeftinile za 6,98 odsto. Na opštini Palilula kirije su u prošlom mesecu pojeftinile za 2,44 odsto, dok na Novom Beogradu, gde stručnjaci tvrde pad cena najslabije ide, cene najma pale su za 0,70 odsto.

Sa druge strane, centar grada beleži blagi rast kirija i to za 1,88 odsto, opština Voždovac 1,75 odsto dok su na Vračaru kirije u septembru "skočile" za 0,67 odsto.

Kirije u Kragujevcu i Pančevu i dalje rastu

Na gradskim lokacijama u Kragujevcu prošlog meseca zabeležen je ozbiljan rast cena najma. Podaci portala Nekretnine.rs pokazuju da je u septembru kirija poskupela za oko 41,46 odsto. Kako to izgleda u realnosti može se zaključiti na osnovu aktuelnih oglasa gde najjeftinija garsonjera iznosi 170 evra, dok se jednosobni stanovi kreću od 200 evra.

Rast kirija zabeležen je i na gradskim lokacijama Pančeva, gde su stanarine u septembru skuplje za 28,36 odsto. Najam manjih jednosobnih stanova na centralnim lokacijama ovog grada košta od 150 i 200 evra, dok se malo veći od 50 kvadrata kreću od 250 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kirije u srbiji manje kirije grad niš iznajmljivanje stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana