Tekst objavljen: 12.09.2023 16:25        


Rast cena nekretnina u Srbiji ponovo je izražen, iako se u julu nazirala stabilizacija, u avgustu je kvadrat poskupeo u skoro svim opštinama. Najveći rast cene kvadrata zabeležen je na Paliluli u Beogradu, dok Mirijevo ima još uvek najnižu cenu kvadrata

Gde cene nekretnina u Srbiji NISU porasle?


Avgustovski izveštaj sa portalanekretnine.rspokazuje da su cene u prestonici u proseku veće nego što je to bio slučaj u julu. Rast cene kvadrata zabeležen je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok je niža cena zabeležena samo u Pančevu.

- Nakon 2022. koja je bila jedna eksplozivna godina za tržište, usledila je 2023. godina koju možemo okarakterisati kao jednu izazovnu godinu uzimajući u obzir sve faktore na globalnom nivou, pre svega zaoštravanje monetarnih uslova koje je dovelo do povećanja referentnih kamatnih stopa čiji se rast odražava na privredu i građanstvo, reklaje ranije, za Blic Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs.

- Uslovi na tržištu se menjaju, odnos ponude i potražnje takođe, što za posledicu ima i određenu promenucena kvadrata.

Cene u Beogradu

Beograd u avgustu samo na dve praćene lokacije beleži pad cene, to su Centar grada i Novi Beograd. Pored pada cene, najskuplji kvadrat je tradicionalno u centru grada i njegova cena iznosi 3.409 evra po metru kvadratnom, to je pad za 0,81 odsto u odnosu na prethodni mesec. Cena kvadrata na Novom Beogradu iznosi 2.667 evra, što je pad za više od jedan odsto u odnosu na prethodni mesec.

Rast cene kvadrata zabeležen je u opštinama Mirijevo, Palilula, Voždovac, Vračar. U opštini Palilula zabeležen je najveći rast cene kvadrata od 2,62 odsto, a trenutna cena iznosi 2.467. Zatim cena kvadrata na Voždovcu iznosi 2.493 što je rast za jedan i po odsto u odnosu na prethodni mesec.

Mirijevo ima još uvek najnižu cenu kvadrata u odnosu na ostale beogradske opštine, ali trend rasta je prisutan i u ovoj opštini. Cena kvadrata u Mirijevu u avgustu je iznosila 1.894, što je rast od 1.39 odsto. Trend rasta prisutan je i u opštini Vračar. Cena kvadrata prethodnog meseca porasla je je za 0,81 odsto i iznosi 3.361.

Najveći rastcene kvadratazabeležen je u opštini Palilula u Beogradu u kojoj je kvadrat skočio za 4,52 odsto. Prosečna cena za jul iznosila je 2.404 evra po metru kvadratnom. Nakon Palilule rast cene kvadrata zabeležen je i na Vračaru za 1,21 odsto, dok je prosečna cena iznosila 3.334, što Vračar kotirao kao drugu najskuplju opštinu u Beogradu, ali i Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cena kvadrata u Novom Sadu

U dve opštine u Novom Sadu zabeležen je rast cene kvadrata, u opštini Novo Naselje zabeležen je neznatan pad cene, dok je cena u Grbavici ostala na istom nivou.

Najskuplji kvadrat je u Centru Novog Sada i njegova cena iznosi 2.682 evra, što je rast za 2,48 odsto u odnosu na prethodni mesec. Opština Podbara takođe je zabeležila rast prosečne cene kvadrata z aviše od 2 odsto i cena je iznosila 2.498.

Opština Grbavica zadržala je cenu na istom nivou kao i prethodnog meseca i cena kvadrata je iznosila 2.603 evra po metru kvadratnom, dok je u Novom naselju cena iznosila 2.075.

Cene kvadrata u Nišu

Prosečna cena kvadrata u Nišu poskupela je u dve opštine, dok je u jednoj zabeležena niža cena kvadrata, dok je u opštini Palilula cena kvadrata ostala na istom nivou kao prethodnog meseca.

Jednina opština u Nišu u kojoj je zabeležen pad je Bulevar Nemanjića. Cena kvadrata je tokom avgusta iznosila 1.650 evra po kvadratu, što je pad za dva odsto u odnosu na jul.

Cena kvadrata u opštini u avgustu pala je za 0,40 odsto i iznosila je 1.500 evra po kvadratu, a najveće poskupljenje zabeleženo je u opštini Durlan od svih opština u Srbiji. Cena kvadrata u ovoj opštini porasla je za 4 odsto za samo mesec dana i iznosi 1.450 evra.

Opština Palilula zadržala je cenu kvadrata na istom nivou kao i u julu i iznosi 1.500 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine cene nekretnina u srbiji cene stanova Beograd grad niš novi sad pančevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana