Tekst objavljen: 10.01.2024 15:55        


Ujedinjene nacije su proglasile 2024. za Međunarodnu godinu kamila kako bi ojačale svest o značaju ovih životinja koje na više kontinenata predstavljaju i značajan ekonomski potencijal i uslov opstanka miliona porodica starosedelaca

Da li znate da kamile i dalje predstavljaju oslonac ekonomije u mnogim državama?


Proglašenje godine i kampanja koja će tokom narednih 12 meseci biti sprovedena, u fokusu imaju povećanje investicija u ovaj sektor, u istraživanja, u razvijanje novih kapaciteta primene inovativnih praksi i tehnologija u uzgoju kamila.

Milioni porodica opstaju zbog kamila

Ova životinja je, kako se navodi, ključna za život miliona domaćinstava u najsurovijim sredinama na planeti u više od 90 država, bilo u vreloj afričkoj pustinji u Egiptu, visokim Andima Južne Amerike ili na visoravnima Azerbejdžana.

Kamile su životinje koje imaju važnu ulogu u unapređivanju Ciljeva održivog razvoja (SDG) vezanih za borbu protiv gladi, iskorenjivanja ekstremnog siromaštva, osnaživanja žena i održivu upotrebu ekosistema. Izvor su mleka, mesa i vlakana, koriste se za transport proizvoda i ljudi. Žive u surovim uslovima gde druge životinje ne mogu da opstanu i time omogućavaju život ljudima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


One su garant prisustva hrane, a pored toga imaju i snažan kulturni i društveni značaj u ovim najsiromašnijim lokalnim zajednicama u Africi, Aziji, Južnoj Americi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamile životinje ekonomija egipat južna amerika azerbejdžan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana