Tekst objavljen: 02.04.2024 15:55        


Rame uz rame sa najvećim svetskim gigantima

Da li znate čime se bavi trenutno najvrednija evropska kompanija?


Da se sve više stanovnika sveta suočava s problemom preterane kilaže svedoči to što se taj problem iz godine u godinu povećava i procena je da više od milijardu ljudi živi s gojaznošću.

Na osnovu podataka iz 2022. Godine, reč je o oko 880 miliona odraslih i 159 miliona dece. To je, bez sumnje, ogroman broj, a posebno kada se pogleda broj dece. Naime, podaci govore da se broj gojazne dece i adolescenata udesetostručio od 1975. godine. Te godine bilo ih je 11 miliona, a 2016. taj broj je narastao do 124 miliona mladih od pet do 19 godina.

I na prvi pogled veza između ovih podataka i ekonomije može izgeledati daleka. Ali nije, naprotiv - jer najvrednija evropska kompanija ne proizvodi ni avione ni kamione, ni nasjavremenije luksuzne automobile - već lek protiv gojaznosti. Reč je o danskoj kompaniji Novo Nordisk, poznate po proizvodnji leka protiv gojaznosti „vegovi”, čija je tržišna vrednost nadmašila vrednost američkog proizvođača električnih automobila „Tesla”. Akcije danske kompanije nedavno su, u jednom danu, porasle za čak osam odsto i to nakon što je Novo Nordisk saopštio da je prva faza ispitivanja novog preparata za mršavljenje „amikretin” pokazala odlične rezultate, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC). Lek „vegovi”, inače, nije registrovan u Srbiji.

Novo Nordisk je sada najvrednija kompanija Evrope i njena tržišna vrednost je veća od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Danske u 2023. godini. Na listi najvrednijih kompanija sveta dominira Majkrosoft, a na drugom i trećem mestu su Epl i proizvođač čipova Nvidia. Prema podacima kompanije Fektset, tržišna kapitalizacija firme Novo Nordisk iznosi 604 milijarde dolara i ona je sada 12. najvrednija kompanija sveta, dok je vrednost Tesle procenjena na 569 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dakle, izvesno je da je zarada/profit u farmaceutskoj industriji velika, ali i da su ulaganja takva, te da i farmaceutska industrija Srbije ima udeo u tome. Naime, u domaćoj farmaceutskoj industriji, ukazuju iz Privredne komore Srbije, posluje 22 firme, a zaposleno je oko 6.000 ljudi. Sve ove kompanije imaju dozvolu Ministarstva zdravlja da proizvode lekove, a oni se proizvode na više mesta.

U Srbiji se proizvode sve vrste lekova, uključujući i neke biološke (vakcine, serumi i lekovi iz krvi), biljne, radiofarmaceutske lekove i medicinske gasove, ali, ističu u PKS, nemamo proizvodnju lekova namenjenih za smanjenje telesne mase i održavanje telesne mase. Od ukupnog broja proizvođača lekova u našoj zemlji, u sedam se odvija celokupan proizvodni postupak, a u ostalima deo – primarno i sekundarno pakovanje lekova, uglavnom čvrstih farmaceutskih oblika.

Proizvođači koji ispunjavaju uslove za obavljanje celokupnog postupka proizvodnje, osim što proizvode lekove za sopstvene potrebe, uslužno proizvode određene lekove za druge proizvođače u Srbiji, kao i van nje. U Srbiji se, naravno, ulaže i u razvoj, pa svi proizvođači lekova imaju organizovane celine za istraživanje i razvoj u kojima su zaposleni različiti obrazovni profili - iz oblasti farmacije, tehnologije, hemije, fizičke hemije.... i fokusirani su, prvenstveno, na razvoj generičkih lekova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Novo Nordisk farmaceutska industrija danska gojaznost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana