Tekst objavljen: 22.09.2023 14:05        


Predsednik nemačke centralne banke Joakim Nagel nije želeo da kaže da li je referentna kamatna stopa u evrozoni dosegla vrhunac nakon desetog povećanja. Ipak, navodi da je stopa inflacije još uvek previsoka i da ju je najvažnije smanjiti

Da li su kamate u Evropi dostigle vrh?


- Je li to bilo s povećanjem referentne kamatne stope? Jesmo li dosegli vrh? To se još ne može sa sigurnošću predvideti, rekao je Nagel u četvrtak u Frankfurtu.

- Stopa inflacije i dalje je previsoka. A prognoze i dalje pokazuju spor povratak na ciljanu stopu od dva odsto, rekao je predsednik Bundesbanke.

Evropska centralna banka (ECB) teži inflaciji od dva odsto, a lani je međugodišnja inflacija u evrozoni iznosila 5,2 odsto. Bazna inflacija, koja ne uključuje cene energije i hrane, iznosila je 5,3 odsto.

- Referentna kamatna stopa moraće ostati na dovoljno visokom nivou dovoljno dugo", rekao je Nagel. "Još se ne može reći što to konkretno znači. Zavisiće od podataka. Ali cilj je jasan – da inflacija što pre padne na dva odsto", dodao je čelnik Bundesbanke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Veće ECB-a, čiji je član i Nagel, prošle sedmice je povisilo referentnu kamatnu stopu po kojoj banke mogu kupovati sveži novac za dodatnih 0,25 postotnih poena na 4,5 odsto.

Kamate koje banke dobivaju na položeni novac dosegle su četiri odsto, što je najviši nivo od uvođenja evra 1999. godine.

Veće kamate poskupljuju i kredite, što usporava inflaciju, no skuplji krediti teret su i već pokrenute privrede.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona evropska unija kamatne stope bundesbank joakim nagel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana