Tekst objavljen: 29.09.2023 14:45        


Na pijacama u Srbiji u delu za poljoprivredne proizvode najviše se prodaju povrće, živina i jaja, potom mleko i mlečni proizvodi i na kraju voće i grožđe, premda je na tezgama iz godine u godinu sve manje pravih poljoprivrednika koji povrće i voće nude kupcima direktno sa njiva. Umesto njih, krompir, luk, zelen, jabuke...prodaju nakupci

Da li pijace polako nestaju?


Podaci ukazuju da pijace danas imaju samo 16 odsto tržišnog udela u ukupnom prometu u prodaji poljoprivrednih proizvoda i da je promet te hrane u stalnom padu u proteklih deset godina.

Ujedno, statisitka je izračunala da se na pijacama od poljoprivrede obrće veliki novac, jer je ukupna vrednost prometa poljoprivrednih porizvoda na pijacama u prvom polugodištu ove godine bila oko 23,9 milijardi dinara. U odnosu na isti period protekle godine, promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama, izražen u tekućim cenama, veći je za 14,9 odsto.

Direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije” Savo Duvnjak kazao je za „Dnevnik” da se zato pripremaju izmene i dopune Zakona o trgovini i da će u izmenama subvencije biti poseban segment nove regulative, kako bi se pravi poljoprivredni proizvođači se vratili za pijačne tezge.

- Pijace koje su svojevremeno bile glavno mesto za snabevanje hrane za dobar ručak, sada su zamenile tegze za kupovinu svega što je potrebno za domaćinstvo i pojedinca. Promet te robe i novca na pijacama raste iz godine u godinu, ali opada tržišni udeo kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Zato se radi na izmenama regulative da bi se malim trgovcima i proizvođačima koji posluju u svojim radnjama, u manjim mestima ili na pijacama, dala šansa da konkurišu za podsticajna sredstva kojima će unaprediti poslovanje. Može se očekivati zato da se u budžetima u narednom periodu planira novac kojim će se subvencionisati dobri projekti poslovanja u okviru pijaca - kazao je Duvnjak.

Predočio je da su izmene regulative o trgovini potrebne jer i podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvom polugodištu ove godine u strukturi vrednosti i prometa poljoprivrednih proizvoda povrće učestvovalo skoro trećinu (28 odsto), živina i jaja sa petinom (20 odsto) a mleko, sir, kajmak, puter i voće sa približno po 15 odsto

Ovi brojevi ukazuju da imamo kupaca koji se radije odlučuju da pazare hranu na pijačnim tezgama, mada povrće i voće mogu kupiti po daleko nižim cenama u velikim trgovačkim lancima, i uprkos tome što se hrana sa domaćih njiva kupuje od nakupaca i prekupaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Više od 250 miliona vrednost investicije u pijace

Direktor Savo Duvnjak kazao je da Poslovno udruženje „Pijace Srbije” ne raspolaže podacima kako posluju komunalna preduzeća koja upravljaju pijacama, ali da je, prema Izveštaju o obavljanju komunalnih delatnosti na teritoriji Republike Srbije u 2021. godini, ukupan prihod od upravljanja pijacama u 106 lokalnih samouprava u zemlji iznosio 3.407.957.316 dinara, a da je vrednost investicija u odnosu na ukupan prihod bila svega oko 7,2 odsto.

- Od te sume u pijace u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji uloženo je 166.606.595, Beogradu 58.897.334, Južnoj i Istočnoj Srbiji 17.016.475 i Vojvodini 3.076.755 dinara - naveo je Duvnjak .- Najveći prihod u iznosu od 1.271.785.737 dinara ostvaren je u Beogradu, a potom slede Vojvodina sa 967.126.020 Šumadija i Zapadna Srbija sa 705.558.184 i Južna i Istočna Srbija sa 463.487.374 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestaju pijace pijace u srbiji pijace zelene pijace

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana