Tekst objavljen: 19.11.2023 16:00        


U proteklim godinama, Signine kompanije su finansirale - i u njih ulagale - brojne banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi

Da li i Evropa dobija svoj "Evergrande"?


Austrija važi za jednu od najbogatijih i najstabilnijih zemalja Starog kontinenta, ali to ne znači da nije ranjiva.

Posebno je problematičan sektor nekretnina, koji je širom sveta trpeo uspone i padove u proteklim decenijama.

Recimo, dobro nam je poznat slučaj kineske imperije "Evergrande",  koja jezadužena do guše, a sada slični problemi pritiskaju i austrijskog giganta "Signa Group".

U proteklim godinama,Signine kompanije su finansirale - i u njih ulagale - brojne banke, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi, pokazuju prospekt za prodaju obveznica i Signina prezentacija.

Sredinom godine, posrnuli austrijski div je dugovao bankama u toj državi oko2,2 milijarde evra, a situaciju su pratili i njihovi supervizori u Evropskoj centralnoj banci (ECB), navode upućeni izvori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank International-a (RBI) i UniCredit-ove Banke Austrije, rekao je u četvrtak izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Inače, ove dve banke, kao ni njihov supervizor, nisu želeli da komentarišu datu situaciju, a Signa nije odgovorila na upit Rojtersa.RBI je u proteklim godinama znatno smanjila izloženost austrijskoj grupi, dodaje izvor, navodeći u skupu izloženih banaka još i Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich i Erste Group.

Banke su odlučile da se malo "povuku" nakon razgovora sa supervizorima ECB, rekao je drugi upućeni izvor.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
signa group sektor nekretnina evergrande grupa Austrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana