Tekst objavljen: 15.09.2023 14:00        


Cene ugostiteljskih usluga u Srbiji u avgustu su bile veće za 13,8 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je više i od opšte inflacije

Cene u restoranima veće od inflacije


Izaći uveče u restorani ili jesti van kuće skuplje je u Srbiji nego što je bilo pre godinu dana i to za 13,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Ali, i pored toga što je to prilično više od nivoa opšte inflacije (12,5 odsto u julu), ne bi trebalo da čudi jer u toj „opštoj inflaciji“ cene onoga što je osnova ugostiteljstva – hrane – su skočile mnogo više.

Zbog toga što je hrana u julu bila, prema podacima zvanične statistike, 20,4 odsto skuplja nego godinu dana ranije, hrana je u restoranima u avgustu poskupela za 12,6 odsto. U okviru nje najviše su i to za 14,6 odsto poskupela pečenja i jela po narudžbini, zatim kolači za 13,3 odsto, topla i hladna predjela za 13,2 procenta, variva za 12,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Alkoholna pića su poskupela 10,2 odsto, bezalkoholna za 12,3 procenta. Kod alkoholnih pića to je manje nego što su inače cene skočile u julu (13 odsto), dok su kod bezalkoholnih ugostitelji zacepili cenu sa 22,5 odsto (naspram opšteg rasta cena u kategoriji istoimenoj kategoriji RZS od 15,2 odsto).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene u restoranima inflacija restorani Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana