Tekst objavljen: 23.03.2024 18:00        


Period slabosti nemačke privrede će se nastaviti, navodi centralna banka u novom mesečnom izveštaju. Čini se da sada nema značajnih znakova da će se privreda oporaviti u drugom kvartalu, saopštila je Bundesbanka

Bundesbank: Slabost nemačke ekonomije će potrajati


Domaća privreda će prvi kvartal završiti blagom recesijom. Biće to drugi uzastopni kvartal pada bruto domaćeg proizvoda, nakon minusa od 0,3 odsto na kraju 2023. godine.

Lična potrošnja, jedan od stubova nemačke privrede, ostaje suzdržana i "za sada se od nje ne mogu očekivati jaki impulsi",navodi Bundesbanka u martovskom izveštaju.

Potrošači su u stanju neizvesnosti i stoga troše oprezno, iako im se manevarski prostor proporcionalno povećao sa smanjenjem inflacije.

Istovremeno, Bundesbanka očekuje dalje usporavanje inflacije, doduše uz moguće "osetne oscilacije"zbog predstojećih uskršnjih praznika i efekta skupljih putovanja u proseku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Još jedan važan stub, građevinska industrija, ostaje u nevolji, iako je dobila vetar u leđa zahvaljujući blagom vremenu u februaru.

Investicije i dalje otežavaju naduvane kamate, a investitore "dodatno opterećuje neizvesnost ekonomske politike, pre svega u domenu klimatske tranzicije", nastavlja Bundesbanka.

"Dalje, kompanije okvir koji im nameće ekonomska politika doživljavaju kao prepreku, kao što je rastući teret birokratije i regulative", navodi Bundesbanka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bundesbank ekonomska kriza nemačka ekonomija Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana