Tekst objavljen: 10.03.2024 9:00        


Beogradske elektrane ističu da pored smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu usred smanjenja upotrebe fosilnog energenta, očekuju se i značajne ekonomske uštede

Beogradske elektrane bi mogle da koriste geotermalnu energiju, a ove tri lokacije imaju potencijal


Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane saopštilo je da je direktoru tog preduzeća Vanji Vukiću uručena Druga faza Naučne studije o mogućnosti korišćenja geotermalne energije iz dubokih bušotina u sistemu daljinskog grejanja grada Beograda.

Kako se navodi, studiju je Vukiću uručio profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dejan Milenić i tom prilikom održana je i prezentacija i predstavljena mogućnost eksploatacije geotermalne energije na tri najperspektivnije lokacije toplana i kotlarnica sistema "Beogradskih elektrana".

Dodaje se da je studija detaljno analizirala toplane Batajnica, Borča i Dunav i da je u svim područjima utvrđen potencijal geotermalnih voda od pet MW do 20 MW po jednom geotermalnom sistemu.

- U zaključku Naučne studije je konstatovano da je eksploatacijom geotermalne energije na jednoj od tri najperspektivnije lokacije - toplani Batajnica, moguća supstitucija 90 odsto godišnje količine postojećeg fosilnog energenta koju koristi ova toplana - ističe se u saopštenju i naglašava da je to neverovatan potencijal za dominatno korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) za grejanje potrošača koji se snabdevaju iz te toplane.

Podseća se da su mogućnosti eksploatacije geotermalne energije iz dubokih bušotina na teritoriji grada Beograda prvi put sagledane primenom naučnih metoda obrade prikupljenih podataka, a geološki podaci dobijeni su istraživanjem, merenjem i sagledavanjem arhivskih materijala i korišćeni su i zabeleženi podaci parametara rada postrojenja toplana i kotlarnica preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Beogradske elektrane ističu da pored smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu usred smanjenja upotrebe fosilnog energenta, očekuju se i značajne ekonomske uštede.

- Plan Beogradskih elektrana je da u toku ove godine budu uložena sredstva u sledeću fazu istraživanja i izgradnju istražne bušotine koja bi trebalo da potvrdi predviđene parametre geotermalnih kapaciteta u toplani Batajnica - rekao je Vukić.

On je dodao i da se očekuje da bi već početkom grejne sezone 2025/26. bilo moguće korišćenje geotermalne energije za potrebe grejanja potrošača koji se snabdevaju iz toplane "Batajnica".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd geotermalna energija grejanje beogradske elektrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana