Tekst objavljen: 04.11.2023 16:00        


Britanska centralna banka "Bank of England" ni na sednici u oktobru nije odlučila da promeni kamatnu stopu, koja je tako ostala na rekordnih 5,25 odsto.Guverner banke Endru Bejli pak je ocenio da je još znatno prerano za razmatranje snižavanja kamatne stope, prenosi nemačka novinska agencija dpa

"Bank of England"  drugi put zaredom zadržala kamatne stope


Šest članova odbora za monetarnu politiku Banke Engleske glasalo je za zadržavanje stope nepromenjenom, dok su tri zagovarala povećanje na 5,5 odsto.

- Ovaj mesec zadržali smo kamatne stope nepromenjene, ali ćemo pozorno pratiti jesu li potrebna dalja povećanja, objasnio je Bejli.

U avgustu je britanska centralna banka u borbi protiv visoke inflacije podigla ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 5,25 odsto. Trenutno je ključna kamatna stopa na najvišem nivou od početka financijske i privredne krize 2008. godine.

U septembru su čelnici britanske centralne banke odlučili ostaviti kamatne stope nepromenjenima, prekinuvši tako niz od 14 uzastopnih povećanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istovremeno, Bank of England danas je zadržala prognozu rasta britanske privrede, koji bi ove godine trebao iznositi 0,5 odsto. S druge strane, revidirao je naniže podatke za iduću godinu, kada se očekuje stagnacija privrede. U avgustu je prognozirao još 0,5 odsto rasta BDP-a za 2024.

Prema poslednjim podacima, inflacija u Velikoj Britaniji iznosila je 6,7 odsto, što je znatno više od ciljanih dva odsto centralne banke.

Prema poslednjim predviđanjima, stopa inflacije dostići će će ciljni nivo krajem 2025. godine, što je oko pola godine kasnije od očekivanog.

Američka centralna banka (Fed) takođe je odlučila da neće menjati ključnu kamatnu stopu u sredu. Kamatna stopa tako ostaje na nivo između 5,25 i 5,50 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija fed kamatne stope banka engleske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana