Tekst objavljen: 19.09.2023 14:45        


"Nemački privredni učinak verovatno će lagano pasti i u trećem tromesečju 2023", procenila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju koje je predstavila u ponedeljak

Analiza Bundesbanke pokazuje da je nemačka ekonomija na "staklenim nogama"


Nemačka centralna banka Bundesbank procenila je da prognoze za nemačku privredu postaju sve sumornije, ponajviše zbog slabe lične potrošnje građana i poteškoća u industriji.

"Nemački privredni učinak verovatno će lagano pasti i u trećem tromesečju 2023", procenila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju koje je predstavila u ponedeljak.

Kada će građani početi više trošiti? Ne uskoro, procena je zbog stalno velikih poskupljenja. Gotovo je nemoguće računati na vidljive pozitivne impulse u ličnoj potrošnji, stoji u izveštaju.

Uprkos određenom usporavanju inflacije, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, privatna domaćinstva i dalje suzdržano troše, kažu ekonomisti Bundesbanka.

U avgustu je međugodišnja inflacija u Nemačkoj od 6,1 odsto bila jedva nešto niža od julske, koja je iznosila 6,2 odsto.

Takozvani harmonizirani potrošački indeks (HVPI), koji Evropska centralna banka koristi kao merilo za svoju monetarnu politiku u evrozoni, u avgustu je u Nemačkoj iznosio 6,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bundesbank očekuje da će idućih meseci pasti i stopa rasta cena prema HVPI-u i bazna inflacija, koja ne uključuje cene energije i hrane.

"Ipak, zbog snažnog rasta plaća, stopa inflacije verovatno će ostati znatno iznad dva odsto u srednjem roku", navela je središnja banka.

Smernica Evropske centralne banke o inflaciji za zemlje u evrozoni je do dva odsto.

Pored nemačke privrede, nemačka industrija takođe trpi posledice značajnog poskupljenja energije i sirovina.

"Osim suzdržanosti u ličnoj industriji potrošnji, na nemački privredni rast utiču sve intenzivnije slabosti u industriji",stoji u mesečnom izveštaju.

Skromne i još manje narudžbina, kao i topljenje postojećih rezervi naručenih poslova u industriji, sve se jasnije osećaju, objavila je Bundesbanka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka bundesbank ekonomska analiza ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana