Tekst objavljen: 14.04.2024 12:00        


Kompanija Alphabet, u čijem vlasništvu je i Google, mogla bi uskoro dostići tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara, i to najviše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Alphabet bi uskoro mogao da vredi dva biliona dolara


Danas se vrednost ove kompanije procenjuje na 1,99 biliona dolara jer jedna njena akcija vredi 160,7 dolara. Pre samo nedelju dana vredela je 153,9 dolara, dok se na početku ove godine mogla kupiti po ceni od 139,5 dolara.

U poslednjih godinu dana vrednost akcija ove kompanije porasla je za 51 procenat, najviše zahvaljujući ulaganjima u razvoj novih tehnologija. Ovih dana dodatno je skočila pošto je Google najavio inovacije u oblasti veštačke inteligencije. Među tim inovacijama nalaze se čipovi za veštačku inteligenciju kojima će ova kompanija direktno konkurisati kompaniji Nvidia. Njeno novo rešenje za podizanje efikasnosti veštačke inteligencije naziva se Cloud TPU v5p i omogućava velikim jezičkim modelima da rade tri puta brže nego do sada. Veliki jezički modeli (LLM) su inače osnova za rad četbotova poput ChaGPT-a. Međutim, tu nije kraj inovacijama iz Google-a, on je najavio i procesore nove generacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Osim ovih tehnoloških rešenja, Alphabetovom rastu je doprinela i najava saradnje sa kompanijom Apple, odnosno integracija njegovog četbota Gemini u uređaje koje proizvodi Apple.

Veštačka inteligencija je dakle katalizator rasta Alphabeta. Ovo ne čudi jer i druge kompanije koje su na vreme počele da se bave veštačkom inteligencijom beleže konstantan rast. Najbolji primer za to je Nvidia koja je nedavno prevazišla Amazon po tržišnoj kapitalizaciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
alphabet google svetske berze it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana