Poznati novi (partijski) kadrovi u NBS?

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Narodna banka Srbije, na čije je čelo prošle nedelje došla Jorgovanka Tabaković, ubrzano se sprema za imenovanje novih kadrova, nakon što su jedan viceguverner i troje članova Saveta guvernera podneli ostavke.

Iako se formalno postavljenje očekuje tek krajem ovog meseca ili verovatnije u septembru, imena najverovatnijih kandidata za najviše funkcije već su manje-više poznata.

Prema rečima nekoliko Danasovih sagovornika, za novog viceguvernera viđen je Milenko Dželatović, koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke i vanredni profesor na Fakultetu poslovne ekonomije Edukons univerziteta u Sremskoj Kamenici.

Prema istim izvorima, drugi viceguverner trebalo bi da bude Dejan Miljković, član Ekonomskog saveta SNS-a i verovatno najpoznatije "ekonomsko“ lice te partije posle Tabakovićeve.  Miljković, koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu, trenutno predaje na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju Megatrend univerziteta.

S obzirom na to da je izbor viceguvernera po novom zakonu o NBS prebačen u nadležnost Narodne skupštine, viceguvernerska mesta će se deliti po partijskom ključu. U ovom trenutku u NBS su ostale tri viceguvernerke: Ana Gligorijević, Mira Erić Jović i Diana Dragutinović. Od njih, samo prvoj je mesto i u "novoj NBS“ gotovo zagarantovano. 

Naime, Gligorijevićeva je na mesto viceguvernera došla kao pulen Mlađana Dinkića, a kako je od svih svojih kolega po funkciji do sada bila najmanje eksponirana u javnosti i za nju se ne vezuju nikakve afere, očekuje se da će je šef URS-a i sada predložiti za istu poziciju.

S druge strane, Mira Erić Jović, viceguvernerka zadužena za nadzor banaka, prema ocenama svih upućenih u dešavanja oko centralne banke, nema nikakvih šansi da zadrži ikakav posao u NBS, u kojoj je još od 1989. godine, budući da je ona bila direktno odgovorna za superviziju Agrobanke, proces koji su SNS i URS žestoko kritikovali.

U ovom triju jedinu nepoznanicu čini Dragutinovićeva, vrhunski stručnjak i profesorka na Ekonomskom fakultetu, koja je jedno vreme obavljala i funkciju ministra finansija. Iako je u Cvetkovićev kabinet došla linijom Demokratske stranke, u politici se nije snašla, ponajviše zbog insistiranja na strogoj primeni ekonomske nauke, bez ikakvih obzira na političke efekte i utisak u narodu koji takvi postupci proizvode.

Zbog toga bi njeno odstranjivanje iz NBS predstavljalo klasičan primer političkog „pročišćavanja“ kadrovskih struktura, pa je pitanje da li će se u vladajućoj koaliciji odlučiti na taj korak.

Ipak, kao visokom predstavniku bivše vlade, njen ostanak u NBS bi u novoj konstelaciji takođe delovao čudno, ali bar za sada Dragutinovićeva ne pokazuje nameru da dobrovoljno ode. Upućeni kažu da će ako ostane, to samo značiti da je pritisak MMF-a na novu vlast da je zadrži bio isuviše veliki.

Osim viceguvernerskih u narednim nedeljama podeliće se i ostale visoke funkcije. Očekuje se da će u Savet guvernera na upražnjena mesta između ostalih doći i Ivan Nikolić, viši stručni saradnik Ekonomskog instituta i biltena Makroekonomske analize i trendovi, koji se prevashodno bavi makrokretanjima u Srbiji i okruženju.

Miroslav Zdravković, široj javnosti poznat kao urednik portala makroekonomija.org, trebalo bi da bude imenovan za savetnika guvernera.
Zdravković, koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i do sada je bio zaposlen u Narodnoj banci, a najviše se bavi analizama izvoza, regionalne i međunarodne ekonomije. Zajedno sa Nikolićem bio je jedan od autora postkriznog modela razvoja Srbije do 2020. godine.

U timu Jorgovanke Tabaković viđen je i Nikola Tasić, predavač na Megatrendu, u kolegama poznat kao najmlađi doktor ekonomskih nauka na ovim prostorima. Rođen je 1983. godine.

Ranije je već radio u NBS, kao viši stručni saradnik pri Odeljenju za monetarnu politiku i strategiju. Ukoliko uđe u NBS, pominje se kao najverovatniji novi član Saveta guvernera, ali mu, kako kažu, na tom putu problem mogu predstavljati nesuglasice koje je imao sa Aleksandrom Vučićem, prvim čovekom SNS-a.

Na kraju, prema rečima naših sagovornika, za jedno od najviših mesta, možda čak i viceguvernersko, razmatra se Goran Kvrgić, profesor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, u čijoj biografiji već stoji i funkcija direktora Odeljenja za monetarnu statistiku NBS-a. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana