Zvanični kurs Evra za dan 27.10.20. :: 117.5796 rsd
Tekst objavljen: 30.07.2014 10:30        


Sve više ljudi otkriva internet kao idealno mesto za kupovinu. Izbegavanje velikih gužvi u šoping centrima i uštede vremena glavne su prednosti tog načina kupovine, a u digitalnom dobu potreba za zaštitom podataka nikada nije bila izraženija. Asocijacija potrošača Srbije savetuje kako da se zaštitite na internetu.

Zaštitite se od prevara na internetu u pet koraka

Proverite firmu ili kompaniju od koje kupujete

Poslujte samo s kompanijama koje već poznajete ili za koje ste čuli od prijatelja. Potražite podatke o kompaniji na sajtu Agencije za privredne registre kako biste videli da li je registrovana i kako posluje.

Neverovatno dobre ponude obično su stvarno neverovatne

Proverite kakvi su uslovi dostave i vraćanja naručenog. Pri naručivanju besplatnog primerka obavezno obratite pažnju na skrivene pretplate. Budite posebno oprezni kada proveravate uslove pod fusnotom označenom zvezdicom, kao i ostale uslove štampane malim slovima.

Ne plaćajte unapred

Nikad ne plaćajte unapred jer u slučaju da se nešto dogodi novac nećete dobiti nazad. Proverite da li stranica nudi siguran način plaćanja, odnosno da li se pri dnu čitača nalazi ključić ili katanac, kao i da li internet adresa počinje sa „https://“.

Šta ne sme ostati skriveno

Onlajn prodajno mesto u EU mora da sadrži identitet trgovca, adresu, imejl, način plaćanja i dostave, minimalno trajanje sporazuma za ugovor o pružanju usluga i razdoblje odustajanja tokom kojeg se možete predomisliti pa vratiti robu bez objašnjenja. U Srbiji je pružalac dužan da objavi ime i prezime, sedište, kontakt podatke, podatke o upisu u Registar privrednih subjekata.

Ignorišite spamove

Ignorišite neželjene imejlove. Ne šaljite lične podatke o svojim finansijama putem imejla i nikada ne otvarajte sumnjive prikačene fajlove. Legitimne kompanije neće nikada na takav način od vas tražiti poverljive podatke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na internetu online kupovina online trgovina onlajn internet kupovina internet trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana