Tekst objavljen: 18.05.2020 11:15        


Bračni par Jokić iz Topole, pre četiri godine na porodičnom imanju formirao je plantažu jagoda, kao dodatni posao za dopunu kućnog budžeta

Uzgajanje jagoda: "Ulaganja se vraćaju već posle prve berbe"

Počeli su sa sedam hiljada sadnica, a redovnim ulaganjem u novi zasad i neophodnu opremu do danas su udvostručili svoju proizvodnju. Za Nova.rs kažu da jagode nisu biznis za bogatsvo "preko noći", ali da je posao isplativ, ako mu se čovek posveti.

Aleksandra i Aleksandar Jokić imali su nasleđenu porodičnu njivu i dobru volju da pokrenu sopstveno poljoprivredno gazdinstvo kao dopunu kućnom budžetu. Posle dugog razmišljanja, odlučili su da uzgajaju jagode, jer je to, kako navode, prvo sveže voće koje stiže u proleće.

Podigli su kredit, obezbedili sertifikovane sadnice, folije, sistem za navodnjavanje i svu neophodnu opremu za formiranje plantaže. Danas na svom imanju imaju tri velika plastenika i oko 10.000 sadnica na otvorenom. Pričaju da su u posao sa jagodama ušli kao potpuni laici, ali da su konstantnim učenjem i zalaganjem postigli željeni cilj – a to je kvalitet ploda.

“Mi smo pre svega hteli da uzgajamo jagode koje će naša deca moći da uberu i odmah pojedu, bez pranja, a to smo i postigli. Učili smo i istraživali šta je najpribližnije organskoj proizvodnji i došli smo do preparata za tretiranje i prihranu jagoda koji su na biljnoj bazi. Želeli smo da imamo zdrav proizvod, koji smo i dobili, tako da garantujemo da od naših jagoda nikome neće pozliti ako ih pojede neoprane” ističe Aleksandra, navodeći da im je kvalitet ploda bitniji od kvantiteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jokići su se opredelili za sortu “Alba’’, jer je kako navode, slatka, krupna i rano stiže za berbu, a od prošle godine svojoj plantaži dodali su i jagode “Sibila”, čiji rod stiže kasnije, tako da sezonu berbe imaju od polovne aprila do polovine juna. Ukoliko je dobra godina, kažu, sa 30 ari mogu da oberu izmedju pet i šest tona jagoda.

“Da bi se postigao dobar rod, oko jagoda mora mnogo da se radi. Mi stalno pratimo vremensku prognozu i štitimo jagode od prolećnih mrazeva. To je jako zahtevno, svako veče moramo da ih prekrijemo specijalnim zaštitnim folijama, a ujutru opet da ih otkrivamo. Dovoljno je da jedno veče preskočimo i sav trud pada u vodu. Nama je mraz ove godine oštetio jagode, tako da ćemo sigurno imati smanjen prinos za 30 odsto” objašnjava Aleksandar.

On navodi da je ove sezone, zbog lošeg vremena, rod jagoda kasnio kod svih uzgajivača, pa one još uvek “drže” cenu od 300 dinara. Zbog koronavirusa smanjen je i uvoz iz inostranstva, tako da domaći proizvođači nemaju problem sa otkupom. Očekuje da će i pored smanjenog prinosa, sav ovogodišnji rod prodati po dobroj ceni.

Početna ulaganja mogu da se isplate od prve berbe

Bračni par Jokić navodi da su do sada u svoju plantažu uložili preko osam hiljada evra. Za početne sadnice i materijal za plastenik podigli su kredit, a deo uloženih sredstava isplatio se već posle prve berbe. Objašnjavaju da svake godine novac od prodaje jagoda, ulažu u unapređenje plantaže, ali da na kraju, posle svođenja svih računa, ipak imaju zaradu.

“U proleće imamo puna tri meseca intenzivnog rada oko jagoda, ali nam one to na kraju sve vrate. Ostane nam novac za jedno dobro letovanje, obezbedimo ogrev za sledeću zimu i još neke sitne potrepštine za kuću. To smo sve ranije morali od naših plata, a sada nam ova dopuna kućnog budžeta omogućava da lakše pravimo planove” iskreni su Jokići.

Ovaj mladi bračni par, uzgajanjem jagoda bavi se tek četiri godine, ali su, kažu, već stekli svoje redovne kupce, koje im poručuju jagode i pre prve berbe. Navode, da im se imperativ da se izdvoje kvalitetom isplatio, pa zbog toga ne brinu ni za plasman ni za otkupnu cenu. U šali dodaju, da bi mogli da prodaju koliko god da rodi. Iako razmišljaju o proširivanju plantaže, za sada ne planiraju da im uzgajanje jagoda bude osnovni biznis.

“Da bi neko živeo samo od jagoda, potrebno je mnogo ulaganja i mnogo zemlje. U tom slučaju pod zasadima bi moralo da bude najmanje hektar zemlje, a na tolikoj površini ima dosta posla. To su velika ulaganja koja zahtevaju ozbiljne sisteme za navodnjavanje i angažovanje radnika za berbu. Mi smo zadovoljni našim dosadašnjim rezultatima, jer smo od apsolutnih laika postali dobri poljoprivrednici, a naše jagode tražene” objašnjava ovaj par dodajući da uživaju u rezultatima svog rada i pohvalama koje dobijaju od kupaca.

Jokići navode da im uzgajanje jagoda omogućava da žive lagodnije, jer uz plate imaju i dodatni prihod, ali, kažu, daleko je od bogatstva. Onima koji bi želeli da se upuste u ovaj posao poručuju da je zahtevan i da je potrebno mnogo učenja i odricanja. Jagode, kako tvrde, nisu ’’sezonski’’ posao koji donosi brzu zaradu, već je oko njih potrebno angažovanje i tokom godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uzgajanje jagoda koliko se isplati uzgajanje jagoda poljoprivreda voćarstvo Srbije jagode voće i povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana