Tekst objavljen: 30.07.2020 10:55        


Iako je odlukama Narodne banke Srbije donetim u ponedeljak svim dužnicima odobren novi moratorijum na otplatu kredita za još dva meseca, klijenti banaka koji još nisu izmirili svoje obaveze za jul praktično će imati priliku da stopiraju tri mesečne rate

Rešena nedoumica šta se dešava sa julskom ratom, ukoliko prihvatite moratorijum

NBS je objasnila da je dužnicima omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju u periodu od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a klijent ih još nije izmirio.

"Kada dužnik prihvati moratorijum, pri čemu nije izmirio obaveze prema banci po osnovu kredita koje su dospele u julu 2020. godine, zastoj se, osim na obaveze koje dospevaju od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom, primenjuje i na njegove neizmirene obaveze dospele u julu 2020. godine, nezavisno od datuma dospeća. U konkretnom primeru, to podrazumeva da kod ovih dužnika moratorijum obuhvata tri mesečne rate", pojasnili su iz NBS za "Blic Biznis".

Kako to izgleda u praksi? Ako vam rata potrošačkog kredita dospeva na naplatu 10. u mesecu, a u julu, iz bilo kog razloga, još uvek niste izmirili svoju mesečnu obavezu, prihvatanjem moratorijuma praktično stopirate naplatu julske, avgustovske i septembarske rate.

Slična situacija je i ako vam banka trajnim nalogom svakog meseca automatski skida ratu stambenog kredita. Ukoliko ta rata dospeva 10. jula, ali vi u tom trenutku niste imali dovoljno novca na računu i niste do sada regulisali julske obaveze, novi moratorijum vam omogućava da rate za jul, avgust i septembar počnete da otplaćujete tek nakon 1. oktobra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istu mogućnost imate i ako vam je julska rata dospela na naplatu tek nakon stupanja na snagu odluke NBS (od 28. jula). Ako se odlučite za moratorijum odložićete tri mesečne obaveze.

Oni koji su pre 28. jula već platili julsku ratu kredita, bilo da je reč o potrošačkom, keš ili stambenom zajmu, prihvatanjem moratorijuma stopiraju naplatu naredne dve rate – za avgust i septembar.

Podsetimo, banke bi do sutra (31. jula) trebalo da ponude svojim klijentima – fizičkim licima, ali i preduzećima, novi moratorijum, nakon čega će oni imati rok od 10 dana da se izjasne da li prihvataju ponuđeni zastoj u otplati ili ne.

Obaveštenje o ponudi banaka biće objavljeno na njihovim internet stranicama, a sadržaće informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

8 komentara

  1. User image
    Mix 30.07.2020 13:46

    meni se dva kredita skidaju administrativnom zabranom i danas 30 .jula su skinuta oba,kako onda nece biti skinuta posle 28 jula?

  2. User image
    Uros 30.07.2020 16:04

    Takodje skinuli su i meni ratu za jul koja je dospela 05.07.2020. , posle odluke NBS 29.07.2020. mi je skinuto sa racuna. U pitanju je Unicredit banka.

  3. User image
    Miki 30.07.2020 16:59

    Banke za prvi moratorijum nisu nasle za shodno da obaveste nas klijente,kao ni pod kojim uslovima ce se sprovesti moratorijum.
    Sada se prica ili pljacka ponovo nastavlja.Zar u banku treba da ide onaj ko ne zeli moratorijum.Zar nije logicno da ide onaj ko to zeli.Isto bi bilo da banke dodele kredite onima koji kredit nisu ni trazili ako ne odu u banku da to potvrde.Ovo je u najmanju ruku zalosno.

  4. User image
    Bojan T. 30.07.2020 20:14

    Sa mojom ratom za stambeni kredit je slična situacija kao sa g-dinom "Mix". Rata dospeva 30-og u mesecu, tj. danas. Banka je trajnim nalogom naplatila ratu, velikim delom iz dozvoljenog prekoračenja (minusa).
    Zanima me da li je banka dužna da mu vrati sredstva ukoliko prihvatim moratorijum, što svakako i planiram.
    Unapred hvala na odgovoru.

  5. User image
    Darko 31.07.2020 21:47

    OTP banka . Imam dva kredita , jedan u moratorijumu a drugi ne . Bilo tako 3 meseca . Sada oni samostalno skinuli ratu , ali onu koja je u prošlom moratorijumu bila obuhvaćena . Nema logike ali ajd...

  6. User image
    Nenad 02.08.2020 7:54

    @
    Meni je banka kod prvog moratorijuma naplatila ratu kredita putem administrativne zabrane iako sam prihvatio moratorijum. Bio sam u banci i oni su mi to korigovali.
    Sada imam isti takav slucaj. Sacekacu 2-3 dana da vidim da li ce sami vratiti pare ili ne. U slucaju da ne vrate opet cu otici u banku. Banke odugovlace sa ovim pa ako prodje prodje. Uglavnom banke su duzne da vrate pare samo cete mozda to pravo morati ostvariti na saleru banke.

  7. User image
    biljana 04.08.2020 12:51

    Postovani, koristila sam predhodni moratorijum,a i sada cu nastavit,ali rata u julu je naplacena! Hoce li banka vratiti novac? i kakao?

  8. User image
    Biljana 11.08.2020 15:48

    Da li je normalno , logično i kom to umu deluje zdravorazumski da : ukoliko ne želiš moratorijum moraš da se prijaviš ????? Da li je odluka o moratorijum tako koncipirana, samo da bi se što veći broj klijenata prešao a banke kasnije sa novim obračunom kamata više profitirale.
    Izgleda da onaj ko nešto želi može samo da sedi i čeka da mu padne sa neba!
    I još jedno pitanje : da li je nekom poznato da je protivustavno tražiti matični broj, a još gore ostavljati svud redom po netu taj podatak. Hoće li neko uopšte reagovati ili će banke i za ovo i za kojekakve druge razloge kao recimo za saglasnost da izvode šalju na mail adresu tražiti taj podatak kao obavezan uslov.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
julska rata kredita moratorijum na otplatu kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana