Tekst objavljen: 27.10.2020 12:10        


Kako zbog pandemije koronavirusa izbegavamo gotovinu, u toku je takmičenje u tome kako nagovoriti decu da se koriste karticama i aplikacijama za plaćanje

Pandemija i novac: Prave se platne kartice i za decu

Prošle nedelje pokrenut je račun namenjen tinejdžerima putem "goherny" provajdera, koji omogućava mladoj populaciji da upravljaju novcem u okviru ograničenja koja prethodno postave roditelji, piše britanski Gardijan.

Pomoću onlajn naloga, roditelji mogu da vide kada, gde i koliko troši njihovo dete. To je zasad najnoviji, ali ne i jedini proizvod koji nudi ovakve usluge - tu su i druge aplikacije sa sličnim funkcijama.

Svi rade po manje-više istom principu: novac se uplati na karticu odakle i dete i roditelji prate stanje na računu. Može se primeniti ograničenje potrošnje, štednja ili postavljanje blokada na određena prodajna mesta, na primer, tamo gde se prodaju alkohol ili cigarete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema pisanjima stranog medija, kao jedan od glavnih razloga zabrinutosti roditelja pokazala se težnja dece da neracionalno troše novac na internet igrice.

To je otvorilo i temu o finansijskom obrazovanju kroz koje bi deca naučila da zrelo postupaju sa novcem. Kao jedan od saveta roditeljima navodi se i kreiranje takozvana tri kontejnera - jedan za neposredne troškove, jedan za uštedu i jedan koji bi predstavljao fond za "crne dane". Kako dete raste ovaj model mogao bi se preslikati i na bankovne usluge.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice za decu korona virus pandemija deca novac keš platne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana