Tekst objavljen: 24.02.2014 9:00        


Ako je suditi po rezultatima istraživanja i podataka koje nam prezentuju nadležne državne institucije, sve je veći broj građana Srbije koji se odlučuju na onlajn šoping. Ipak, taj je procenat još uvek daleko manji nego u razvijenim zemljama. Doduše, i Srbija je daleko od razvijenih zemalja.

Onlajn šoping: Znate li kako da kupujete na internetu?

Nema potrebe ni da navodimo koje su sve zemlje sa brojem stanovnika manjem od broja stanovinika novobeogradskih solitera dobile mogućnost da koriste PejPal u vreme dok se u Srbiji taj famozni PejPal koristio u predizbornim kampanjama političkih stranaka koje su nam ga obećavale kao čarobni lek za izlaz iz krize.

Međutim, čak ni danas kad putem PejPala možemo da plaćamo još uvek ne možemo da preko njega naplaćujemo svoje usluge niti da ga koristimo u domaćem platnom prometu. 

Ipak, ako ništa drugo, sada bar možemo da ga koristimo kada kupujemo robu od inostranih prodavaca.

Podaci kažu da u Srbiji internet koristi 55,8 odsto građana, a gotovo milion njih je već kupovalo robu i plaćalo usluge putem interneta. NBS kaže da su u prvih šest meseci prošle godine građani Srbije na onlajn šoping trošili svakog dana preko 600.000 evra.

Građani u Srbiji su prošle godine na internetu najčešće kupovali na aukcijama, plaćali reklamne i kompjuterske usluge, kao što su hosting i registracija domena, a najviše novca potrošili su na avionske karte i turističke aranžmane. Prosečan onlajn kupac u Srbiji u 2013. bio je fakultetski obrazovan, neoženjen muškarac, starosti između 30 i 40 godina.

Bez obzira da li ste već član milionskog kluba “sprskih onlajn kupaca” ili ne odgovori na sledeća pitanja trebalo bi da vam olakšaju odluku – kupovati preko interneta ili ne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najpre, da li je onlajn kupovina uopšte bezbedna?




OK, kupujem. Kako da izaberem prodavnicu?




Kako da platim?




Izabrano. Plaćeno. Poslato. Šta sada?




Dobro, i država se namirila. Gde je moja narudžbina?



Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači Srbija internet internet prodavnica internet prodaja internet kupovina onlajn online trgovina online prodaja online kupovina online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana