Tekst objavljen: 30.05.2020 9:00        


Za jednokratnu državnu novčanu pomoć od 100 evra, prijavilo se blizu 4,2 miliona građana. Novac je do sada dobilo oko dva miliona ljudi, prijava traje do 5. juna, a poslednji rok za isplatu je 7. jun

Odgovori na 15 najčešćih pitanja o pomoći od 100 evra

Kako da znam da mi je prijava prihvaćena?

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu.

Građani koji nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li je novac uplaćen. Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/. Na ovom sajtu postoji opcija "Provera statusa prijave". Potrebno je da ubacite svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenje da li vas novac očekuje ili ne.

Zašto nekome ko se prijavio prvog dana još uvek nije legao novac?

Redosled isplate ne zavisi od dana kada je neko podneo prijavu za novčanu pomoć, već od toga u kojoj banci je prijavio račun.Ministarstvo finansija, praktično, donosi odluku o bankama na koje će danas, sutra ili neki drugi dan uplatiti novac. Danas, recimo, može da ide uplata na račune u banci koju su građani najčešće prijavljiIvali, sutra na neku drugu...Moguće je i da se novac na račune jedne banke pušta u nekoliko turnusa tokom nekoliko dana, što je i odgovor na pitanja poput "zašto sam ja dobila sto evra, a nije moj suprug koji je u istoj banci i koji se prijavio za pomoć isti dan kao i ja".

Kada će svi biti isplaćeni?

Za sve građane koji su se prijavili onlajn putem ili telefonski, isplata novčane pomoći od 100 evra počela je 25. maja. Svi građani koji se prijave trebalo bi da budu isplaćeni do 7. juna, kada će biti isplaćeni oni koji se prijave poslednjeg dana prijave. Penzionerima i primaocima socijalne pomoći novac je već isplaćen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U kom roku novac mora da se podigne i da li država, ukoliko se to ne učini u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa?

Novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče."Važna informacija je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinskoj masi", potvrdili su nam u resornom ministarstvu. Novac, u prevodu ne može niko da vam "otme".

Kako će dobiti novac državljanin koji nema tekući račun?

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun. Nakon toga, račun će automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon što državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen.

Da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja?

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, će biti ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njime može da raspolaže kao što to i inače čini.Šta ako neko ne može sam da podigne novac?

Penzionerima i svim građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra, omogućeno je da u poslovnim prostorijama banaka i JP Pošte Srbije novčana sredstva sa posebnog namenskog računa budu isplaćena ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog ovlašćenja.

Na koji način mogu da se prijave državljani kojima je istekla lična karta, a zbog vanrednog stanja nisu u mogućnosti da dobiju novu?

Građani koji na dan 24. aprila ove godine nisu imali važeću ličnu kartu ne ispunjavaju uslove da se prijave za pomoć države u iznosu od 100 evra i to je razlog zašto se nekima poslednjih dana prilikom prijave pojavljuje natpis da su ukucali nepostojeće podatke. Na ovu vrstu pomoći nemaju pravo oni kojima je istekla lična karta pre vanrednog stanja, a nisu je produžili na vreme. Ukoliko je državljaninu lična karta istekla za vreme trajanja vanrednog stanja, imaće pravo da koristi jednokratnu novčanu pomoć.

Da li se primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti prijavljuju ili dobijaju isplatu kao korisnici penzija automatski?

Potrebno je da se prijave, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra.

Da li državljanin koji nema tekući račun može 100 evra da primi na tuđi račun?

Ne postoji mogućnost da se jednokratna pomoć uplati na račun drugog lica. Ukoliko državljanin nema otvoren tekući račun, biće mu bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju je izabrao prilikom prijave.

Da li državljani koji su tek napunili 18 godina i nemaju ličnu kartu moraju da izvade taj lični dokument kako bi mogli da se prijave?

U skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti, državljanin stariji od 16 godina života, koji ima prebivlište na teritoriji Republike Srbije, dužan je da ima ličnu kartu. Pravo na jednokratnu pomoć (pored korisnika penzija, i svih primalaca novčane socijalne pomoći), imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom, i koji se prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra, dostavljanjem podataka: svog JMBG, registarskog broja važeće lične karte i naziva banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog državljanina na koji će se uplatiti jednokratna novčana pomoć.

Da li državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva imaju pravo na 100 evra?

Da, ukoliko imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu. Potrebno je da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra.

Da li će državljani koji nisu penzioneri, a imaju preko 65 godina, primiti direktnu uplatu ili je potrebna prijava?

Potrebno je da se prijave putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt – centra i da imaju državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu na dan stupanja na snagu Uredbe.

Da li sredstva za namenskog računa mogu direktno da se preusmere humanitarnim organizacijama?

Ova mogućnost nije predviđena. Ipak, to ne ograničava korisnike da sredstva doniraju humanitarnim organizacijama, nakon što ih podignu sa računa.

36 komentara

  1. User image
    Dusica Gavrilovic 31.05.2020 9:10

    Hvala portalu kamatica.com na jako korisnim informacijama.

  2. User image
    Tamara 31.05.2020 18:03

    Kako da proverim u kojoj banci mi je legla uplata, posto nisam cula taj deo?

  3. User image
    Slavoljub 01.06.2020 1:56

    Sin i snaja su na privremenom radu u inostranstvu. Imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.Otvorili su Namenski račun u nekoj od banaka. Kako su sprečeni ovom situacijom i poslom ne mogu lično da podignu svoj novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra. Dali ja kao otac i svekar mogu u mesto njih da podignem njihov novac.Na koji način, kojim papirom. Da li i za njih važi da na osnovu jednokratnog ovlašćenja u vidu forlmulara koje štampaju Banke mog podići novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra, ja uz priložene njihove i moje lične karte kao i brojevima njihovih telefona radi provere ukoliko za to bude potrebe.

  4. User image
    albert dolicanin 01.06.2020 10:30

    postovani , kako da proverim u kojoj je banci uplacen novac, jer nisam cuo na kraju sta je automat rekao ?

  5. User image
    JOVANA 01.06.2020 16:13

    Kako da proverimo u kojoj je banci novac isplacen?

  6. User image
    Tamara 01.06.2020 20:40

    Odgovor Tamari-Draga imenjakinjo i moja baka nije cula koja je banka, a isplaceno joj je. Znas koji je jedini nacin da saznas, zvala sam svaku banku od reda :).. Ukratko-horor!!!

  7. User image
    Tanja 02.06.2020 17:41

    Da li ja mogu umesto muža da podignem novac u banci od ove pomoći od sto evra pošto je on u Nemačkoj i još uvek ne može da se vrati...kod mene je njegova lična karta..nemam nikakvo ovlašćenje ili slično..

  8. User image
    Ljiljana 02.06.2020 19:35

    Kome mogu da se obrate penzioneri koji primaju penziju na kućnu adresu a nije im isplaćena jednokratna pomoć?

  9. User image
    jeremija 03.06.2020 7:47

    Kako da proverim u kojoj je banci otvoren tekuci racun na koji mi je uplaceno 100 evra.

  10. User image
    Vesnica 03.06.2020 8:02

    Šta nam je potrebno od dokumenata pri podizanju novca ?

  11. User image
    Miša 03.06.2020 13:18

    Da li postoji način da se proveri u kojoj banci mi je isplaćen novac? Pri proveri statusa stoji da mi je isplaćen još 26.05. , a u banci u kojoj imam račun i zakoju sam verovao da sam je obeležio o tome nema ni traga. Pozdrav

  12. User image
    Dejan 03.06.2020 22:19

    I ja imam isti problem,pri proveri statusa pise da mi je novac isplacen jos 26.5. ali ga nema na racunu u banci koju sam ofabrao. Kako da proverim u koju je banku uplacen? Da li neko zna kako?

  13. User image
    Miroslav 03.06.2020 22:21

    Kako da saznam u kojoj banci mi je uplaceno 100 evra, pise da je ispalceno 31. 05??

  14. User image
    Zoran 04.06.2020 9:47

    Ja sam se prvi dan prijavio 13og ... Danas je 4 još nisam dobio novac u postanskoj štedionici .. Ovo je već pretresanje razumem da čekam 2 do 3 dana ali ovo je vec 9 dan .,A rekli su da daju svaki dan za 500 hiljade građana pa po računici toj već bi svi trebalo biti isplaćeni.

  15. User image
    Jovica 04.06.2020 10:27

    Uplaceno mi je 100evra ali sam zaboravio u koju banku sam se prijavio,kako to da saznam,zna li neko

  16. User image
    janko 04.06.2020 12:27

    postovani,do kada mogu podici sto evra?

  17. User image
    Biljana 04.06.2020 12:55

    Kako novac da podigne kcerka bez vazece licbe karte, samim tim nema br. l.k.
    Koji je nacin prijave, isplate?

  18. User image
    Marijsn 04.06.2020 17:34

    ...moja dva sina nemaju tekući račun i prijavili su se 15.05. Kao banku su naveli Poštansku štedionicu...i od tada do danas, prilikom provere statusa, isti odgovor "podaci se obrađuju"...ostalo je još malo vremena...i šta se dešava ako do 07.06 ne dobiju novac?

  19. User image
    Anonimno 04.06.2020 18:18

    Dejanu i Miši: i meni je leglo 31, ali mi nije stigla poruka od banke, a razlog za to je taj što imam devizni račun a ne dinarski, pa su mi otvorili namenski račun, morate otići u banku direktno, nadam se da sam pomogla :)

  20. User image
    Goran 05.06.2020 10:12

    Neznam u kojoj banci mi je uplaćen novac,proverio san da je uplaćen ali ne znam u kojoj kako mogu saznati gde je uplaćeno?

  21. User image
    milos 05.06.2020 12:57

    ja sam se prijavio prvi dan u postanskoj stedionici i jos nema para, da sam znao ne bi se ni prijavljvao, ovo je luda drzava, daju nam slamku i na sve to nas torturisu, evo cekam od 13 jos nema para !!!Pravo da vam kazem ni ne ocekujem ih !!!samo pomeraju datume , prvo je bilo da ce do 5 og juna biti svi isplaceni, sad citam 7 juna, verovatno ce sutra biti do 15 juna, SRAMOTA, sta bi bilo da su davali pomoc kao ostale drzave od 500, 600 evra !!!!Smesno

  22. User image
    anonimno 05.06.2020 14:31

    Isti slucaj i kod mene sa Postanskom stedionicom. Prijavila sam se 15.05. i novac mi jos uvek nije uplacen.

  23. User image
    Milica 06.06.2020 15:32

    Zdravo, kako mogu da podignem pare za rodicu koja sivi u BIH, ima drzavljanstvo RS i licnu kartu koja vazi?

  24. User image
    Ekv 07.06.2020 16:05

    Danas je 07.06.
    Nemam ni uplatu, niti dobijam odgovor na žalbu što nema uplate.
    Prijavila sam se uredno 13.05. u PŠ, od 26. 05. mi na statusu piše da je obrada u platnom prometu i pred isplatom, proveravam od četvrtka 04.06. i nema ničega, a reklamacije sam ostavljala i u petak i u subotu (juče), odgovor ne dobijam.
    Ne znam zaista šta nije uredu...

  25. User image
    Ekv 08.06.2020 9:21

    Danas kada sam ustala i proverila status piše mi da je novac uplaćen u subotu 06.06. u 10:45h, dakle sve je uredu.
    Stvarno sam se bila zabrinula jer mi nije sistem prikazivao tačan status, a kontam da mi nisu ništa odgovarali na reklamacije jer je novac bio uplaćen.
    Eto, samo da javim da je sve ok, i nadam se najiskrenije da je i kod svih ovih ljudi koji su pisali komentare prethodnih dana sada sve uredu.

  26. User image
    Goran 08.06.2020 11:10

    Prijavio se 13.05 pare nisam dobio u postanskoj,Kaze prijavljeni ste,posle netacni podaci,gradjani Srbije sva vazeca dokumenta

  27. User image
    Teodora Stankovic 08.06.2020 13:23

    Ja sam se prijavila, ali su me odbili jer pise da imam manje od 18 godina a napunila sam 1 . Juna a licnu kartu sam izvadila 16 .

  28. User image
    Vesna Milenkovic 09.06.2020 10:48

    Zašto nema uplate,prijavila sam se za poštansku štedionicu.Danas je 9.jun.Šta da radim.U poštanskoj nisam imala otvoreni račun

  29. User image
    Ljubica 09.06.2020 15:23

    Prijavila sam se 13.05. i nema ni danas 09.06.kažu da sam u statusu obrade i pred isplatom a juče bio zadnji dan, i danima reklamiram ostavljam broj telefona ali nema ništa to je prava država odgovorna isplaćen novac prijatelju u Kanadi koji ovdje ne dolazi 20 godina a meni nije zamislite u kakvoj mi zemlji živimo, strašno

  30. User image
    Evica Blagojevic 10.06.2020 9:07

    Ne znam u kojoj banci mi je izvrsena uplata

  31. User image
    Radica 10.06.2020 9:37

    Ja sam se uredno prijavila jos prvog dana prijave i kada sam unela podatke pisalo mi je da je prijava uspesno registrovana ili tako nesto. Pare mi nisu legle, a kada sam poslala reklamaciju stigao mi je sms da prijava nije registrovana. Medutim kada sam pokusa la ponovo da se prijavim, pisalo je da je korisnik sa tim podacima vec registrovan. Sta sada?

  32. User image
    Miloš 17.06.2020 17:57

    Prijavio sam sina sa mog telefona i stiglo je da sam ga uspešno prijavio. Kada sam zadnjeg dana hteo da proverim da li je novac uplaćen, stiglo je da moram da unesem ispravne podatke. Probao sam deset puta i uvek isti odgovor. Lična važi do 2025.. Šta da radimo?

  33. User image
    Sladjana 19.06.2020 20:53

    Do danasnjeg dana sin i ja nismo dobili jednokratnu pomoc drzave Kad god sam reklamirala odgovor je bio da prijava nije pronadjena sto mi je jako cudno.Pronali ste nas za glasanje jer smo uredno dobili listice.

  34. User image
    Dina 14.07.2020 16:22

    Jako zbunjujuce je to, reklamirala sam u roku da nije uplacen novac i u roku od par dana prilikom provere statusa bilo je novac uplacen 27.05.2020.godine u 12,00 casova, medjutim u banci koja je naznacena kao ni drugim bankama novca nema. Da li je neko imao slicno iskustvo i sta raditi dalje. Pozz

  35. User image
    Vlatko 05.04.2022 11:42

    Zasto ja Vlacko jovicic Jos prosle godine dobio mojih 100 evra od drzace ocu da znam a podneo Sam prijavu pre mnogo Dana pre isolate I uneo tacne podatke

  36. User image
    Voja 01.12.2022 0:26

    Ja sam se prijavio za prvih 100e preko banke imao sam otvoren racun da li moze banka da mi oduzme taj novac zbog odravanja racuna.hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pitanja o 100 evra nedoumice 100 evra 100 evra uprava trezora jednokratna pomoć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana