Tekst objavljen: 13.08.2020 11:15        


Glavna briga srpskih turista trenutno je spisak zemalja u koje možemo na letovanje, ali dok se situacija sa korona virusom menja iz časa u čas, mnogi razmišljaju i o troškovima koji ih čekaju u inostranstvu

Nove tarife: Roming dodatno pojeftinio na Zapadnom Balkanu

Zato je sve obradovala informacija da je od 1. jula ove godine stupila na snagu nova faza Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, BiH i Albanija).

U ovom periodu se za krajnje korisnike dodatno snižavaju cene dolaznih poziva i prenosa podataka u romingu, pa je tako minut dolaznog poziva, u zavisnosti od operatora, sada jeftiniji za 2 do 3 dinara, dok mobilni internet košta oko 1,5 dinara manje po megabajtu.

Inače, međunarodni telefonski saobraćaj je u značajnom padu zbog korone, pa su tako, prema podacima RATEL-a, mobilni operatori u Srbiji od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord.

Jeftiniji dolazni pozivi i mobilni internet

Mobilni operatori u Srbiji nastavili su od 1. jula da usklađuju svoje cenovnike sa RATEL-ovim rešenjem o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno regionalnim sporazumom koji je u aprilu prošle godine potpisan u Beogradu. Tim dokumentom je predviđeno da se od 1. jula 2020. ponovo menjaju cene dolaznih poziva i prenosa podataka u okviru rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji, BiH i Albaniji.

Kako se navodi u cenovnicima svih operatora koji posluju u Srbiji, a u koje je "Blic Biznis" imao uvid, cena dolaznog minuta u zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula kreće se od 3,53 do 3,6 dinara, a cena megabajta za prenos podataka od 2,10 do 2,15 dinara.

Cene odlaznog poziva ostale su u rasponu od 7,05 do 7,2 dinara, a cena SMS od 2,69 do 2,88 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

VIP

Svi Vipovi postpejd i pripejd korisnici (fizička i pravna lica) od jula mogu da koriste internet saobraćaj, kao i da razgovaraju, po još povoljnijim uslovima u zemljama regiona, pošto je ova kompanija snizila cenu dolaznog poziva sa 5,64 dinara po minutu na 3,53 dinara, a umesto dosadašnjih 3,48 dinara, jedan megabajt mobilnog interneta sada košta 2,12 dinara.

Cena odlaznog minuta razgovora iz zemalja Zapadnog Balkana prema Srbiji i drugim zemljama Balkan zone od 1. januara ove godine iznosi 7,05 dinara, a cena SMS-a je 2,82 dinara.

Telekom Srbija

Telekom Srbija smanjio je od jula cenu dolaznih poziva u Zoni 0 (zemlje Zapadnog Balkana) sa 5,73 dinara na 3,58 dinara po minutu, dok je cena mobilnog interneta smanjena sa 3,58 dinara po megabajtu na 2,15 dinara.

Minut odlaznog poziva u romingu u regionu od početka godine košta 7,16 dinara po minutu, a SMS poruku korisnici plaćaju 2,69 dinara.

Telenor

Korisnici Telenora od 1. jula za telefoniranje u regionu plaćaju dolazne pozive 3,6 dinara po minutu, umesto dosadašnjih 5,76 dinara, dok jedan megabajt mobilnog interneta sada košta 2,1 dinara po megabajtu, umesto ranijih 3,6 dinara.

Odlazni pozivi i dalje koštaju 7,20 dinara po minutu, a SMS poruka 2,88 dinara.

Inače, svi operatori nude i dodatne opcije i pogodnosti, poput specijalnih roming paketa i kratkoročnih dodataka koji su posebno korisni tokom kratkih turističkih putovanja.

Cene poziva manje za 65 odsto

Maksimalna cena dolaznog poziva za korisnike iz Srbije, koju je odredio RATEL, bila je u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine 0,04 evra (oko 5 dinara) po minutu, a od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. koštaće maksimalno 0,025 evra (3 dinara) po minutu.

RATEL je, podsetimo, regionalnim sporazumom o snižavanju cena rominga bio zadužen za određivanje maksimalnih cena rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji, BiH i Albaniji, i one su stupile na snagu 1. jula 2019. Rešenje ovog regulatornog tela predstavljalo je, praktično, uputstvo operatorima za formiranje pojedinačnih cena za krajnje korisnike. Cene odlaznih telefonskih poziva pale su tako sredinom prošle godine u proseku za 65 odsto, a cene prenosa podataka za 78 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftiniji roming roming bosna i hercegovina Crna Gora Severna Makedonija albanija Srbija vip telenor MTS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana