Tekst objavljen: 27.03.2020 15:45        


Narodna banka Srbije (NBS) objavila je na svom sajtu dokument sa primerima šta tačno podrazumeva zastoj u otplati kreditnih obaveza

NBS do detalja objasnila kako će izgledati moratorijum na otplatu kredita

NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana.

Zastoj u plaćanju mogu koristiti privredna društva, preduzetnici i građani, po osnovu svojih kreditnih obaveza - stambeni krediti, potrošački i gotovinski krediti, kreditne kartice i pozajmice po tekućem računu.

"Za sva privredna društva i preduzetnike u većoj meri pogođene trenutnom situacijom ovo je prilika da odlože plaćanje svojih obaveza dok teška situacija traje, da tako izbegnu mogućnost da dugovanja postanu dospela i na tako dospela dugovanja obračunava zatezna kamata", kažu u NBS. Za privredna društva i preduzetnike u određenoj meri pogođene trenutnom situacijom ovo je mogućnost, navode u NBS, da se komotnije osećaju u finansijskom smislu zato što će odlaganjem placanja obaveza dobiti dodatnu likvidnost za svoje poslovanje.

Za građane pogođene trenutnom situacijom, dodaju, zastoj pruža mogućnost da svoje umanjene prihode ili povećane troškove bar ublaže time što ne moraju da plate svoje anuitete po osnovu kreditnih obaveza ali i da ne moraju da se, kattu, u ovako teškoj situaciji bave aktivnostima vezanim za plaćanje mesečih rata.

"Iako se moratorijum odnosi na sve klijente, klijenti koji se ne osećaju pogođenim trenutnom situacijom, imaju relativno stabilne prihode, mogu da nastave da plaćaju svoje kreditne obaveze bez korišćenja moratorijuma", kaču u Centralnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Objašnjavaju da zastoj u otplati obaveza ne znači otpis ili otpust tromesečnih kreditnih obaveza klijenta - obaveza po osnovu kredita koje se odnose na period zastoja (tri mesečna anuiteta) moraju se izmiriti po isteku perioda zastoja. Ističu da zastoj u otplati kreditnih obaveza u trajanju od 90 dana ne proizvodi nikakve dodatne troškove za klijenta - efektivna kamatna stopa, kao univerzalna i sveobuhvatna mera ukupnih troškova kredita za korisnika, za svaki kredit koji uđe u moratorijum ostaće ista, i u anuitetskom planu koji će korisnik dobiti nakon moratorijuma.

Kako bi olakšala klijentima otplatu, Narodna banka Srbije je kao osnovni model preporučila da banke tri mesečna anuiteta dodaju na kraj perioda otplate produžavanjem perioda otplate za tri meseca i raspoređivanjem obračunate redovne kamate na period otplate kredita, kažu u NBS.

Objašnjavaju da ukoliko bi klijent po isteku perioda zastoja imao mogućnost da izmiri svoje tromesečne kreditne obaveze iz perioda zastoja, njegov anuitet nakon perioda zastoja ostao bi nepromenjen ali bi mesečne obaveze koje dospevaju u prvom mesecu po isteku perioda zastoja (četvrti mesec od sada) bile enormno uvećane (četiri puta četiri mesečna anuiteta).

"Model koji je NBS preporučila ne stvara nikakve dodatne troškove za klijenta i neznatno uvećanje anuiteta nakon perioda zastoja rezultat je datih mogućnosti klijentu da obaveze nastale tokom perioda zastoja finansira raspoređivanjem na produženi period otplate".

Odlukom NBS klijentima je ostavljena mogućnost da sa bankom dogovore i neki drugi (alternativni) način otplate svojih obaveza nakon isteka perioda zastoja, ukoliko procene da je to prihvatljivije za njih.

Osnovni model za primenu Odluke NBS - tri anuiteta iz perioda zastoja se dodaju na kraj otplatnog perioda produžetkom otplatnog perioda za tri meseca.Cilj je da se mesečne obaveze po isteku zastoja previše ne opterete dugom po osnovu anuiteta iz perioda zastoja.

"Anuitet nakon perioda zastoja se minimalno uvećava zbog raspoređivanja obračunatih obaveza iz perioda zastoja na preostali period otplate", navodi se u dokumentu NBS.

NBS nudi moguće alternativne modele gde anuitet ostaje isti ali celokupne tromesečne obaveze iz perioda zastoja padaju na teret klijenta odmah po isteku zastoja. U prvoj varijanti da po isteku zastoja (četvrti mesec) klijent plati ođednom sva tri anuiteta iz perioda zastoja (glavnicu i kamatu), a u drugoj da po isteku zastoja (četvrti mesec) klijent plati samo kamatu koja se odnosi na period zastoja. Iz NBS ukazuju da su banke obavezne da klijentu ponude osnovni model, a drugi modeli su moguci samo na izričit zahtev klijenta.

12 komentara

  1. User image
    Ljuba Pavlovic 27.03.2020 22:57

    Bankama je ovakvom odlikom dato pravo da obracunaju i naplate kamatu za vreme moratorijuma (tri meseca) kao i kamatu za tri meseca koja se dodaju na kraju obracunskog perioda tako da ne moze biti reci da klijent nema dodatne troskove. Klijent ce dakle platiti ugovorenu kamatu uvecanu za tromesecnu kamatu (period moratorijuma).

  2. User image
    Ihor Antic 28.03.2020 22:35

    Da li moratorijum uvećava troškove ili ne?
    Ako sam razumeo rok otplate se produžava za tri meseca i sve preostale rate se uvećaju za oko 2.5 do 3 €. Ja imam stambeni kredit sa ratom od 119e koji traji jos 227 meseci. Znaci da ci da pkatim oko 500 e ukupno vise nego sto bi platio bez moratorijuma?

  3. User image
    Aleksandar 30.03.2020 10:38

    "Anuitet nakon perioda zastoja se minimalno uvećava zbog raspoređivanja obračunatih obaveza iz perioda zastoja na preostali period otplate", navodi se u dokumentu NBS.
    Licno meni je Raiffeisen banka dala obracun na osnovu ove formule : Iznos kamate za sva tri meseca moratorijuma se sabira i dodaje na preostali iznos duga. Na taj iznos se obracunava ugovorena kamatna stopa. Po meni je to kamata na kamatu, zelenasenje. Kao sto je vec pre mene receno, period otplate ce biti produzen, odnosno tri meseca moratorijuma se dodaju na kraju roka otplate, ovo sto dodatno uzimaju je cist trosak za klijenta. Medjutim, Raiffeisen banka ne zeli samo da podeli trosak kamate za tri meseca na preostali period otplate, vec zeli da obracuna i kamatu na taj iznos za citav preostali period otplate kredita. Najgori su !!!

  4. User image
    Marko 30.03.2020 20:16

    Ja bih čak pristao da se ta ugovorena kamata pripiše glavnici i da ide kamata na kamatu, jer to je zaista onda neznatno uvećanje rate i minimalna zarada banaka. Ali ovo što se trenutno nudi je neprihvatljivo jer deluje da se ugovorena kamata plaća više nego dvostruko: jednom "kamaćena" kroz ceo rok otplate, a drugi put kroz plaćanjem poslednje 3 rate.
    Samo neka mi neko stručan objasni kako se to ne menja efektnivna kamatna stopa i kako to klijenti nemaju dodatnih troškova???

  5. User image
    Desimir 14.04.2020 16:16

    Pa znaci da posle 3 meseca placa o po zahtevu kamate u sklopu produženja kredita za 3 meseca ( umesto 120 meseci 123 m.i boce nam ivecana rata kredita)- ZELENASENJE

  6. User image
    Biljana 21.04.2020 17:45

    Poštovani, nakon prekida moratorijuma od 90.dana,mogu li produžiti pauzu još 90 dana?

  7. User image
    Ana 30.04.2020 6:46

    Možete li mi reći da li je prestalo da važi zastoj u otplati kredita.

  8. User image
    Violeta isailovic 19.05.2020 12:45

    Banka nas nije obavestila o moratorijumu koji se odnosi na rivolving. Nastavila sam da redovno uplacujem iznos koji sam dobijal u vidu porke. Banka i pored toga obračunava i pripisuje kamatu na moratorijum koji prakticno ne koristim. S kojim pravom se naplaćuje kamata za nešto sto se ne koristi?

  9. User image
    Veljo 29.05.2020 15:41

    Molim Vas za objašnjenje, kako banka može da ti odobri moratorijum prilikom otplate kredita ako vi o tome niste obavešteni ili to ne želite?

  10. User image
    Milan 02.06.2020 22:40

    Ova rečenica je obmana javnosti; "NBS objašnjava da klijenti koji prihvate zastoj (moratorijum) u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice, u narednih 90 dana." Iako imam čekiranu opciju da mi se sredstva sa računa svakog 10-og u mesecu automatski prenose na Master Card, Banca Intesa je svojevoljno ukinula tu opciju i dva meseca gomilala moje obaveze da bi mi na kraju svakog meseca naplaćivala kamatu, prvog meseca u jednom iznosu, a narednog meseca u dvostruko većem iznosu. Napominjem da u režimu automatskog prenosa sredstava nije bilo nikakve kamate. Da bi h dobio objašnjenje negativne kamate na izvodu morao sam da čekam 30 minuta do javljanja operatera. Objašnjenj ekoje sam dobio je da je ovo urađeno na preporuku NBS-a i da su me obavestili mejlom. A u mejlu nejasno objašnjenje iz koga se ne može zaključiti da se moratorijum odnosi i na kreditne kartice za kupovinu. Ovo je čista pljačka od strane banaka koja je aminovana od NBS-a.

  11. User image
    Petar 05.06.2020 23:53

    Danas me banka zvala da mi kaže da će mi rata biti veća za 800 dinara. Adiko banka. Ili da mi ostane rata ista a da jednokratno platim 44000 din kamatu za 3 meseca moratorijuma !!!
    Ko je ovde lud ?!?!

  12. User image
    Kristian 17.06.2020 0:39

    A ko je rekao da se prekida taj monotorijum, banke bi na svoju ruku da rade šta hoće, neko ima i 4 rate stopirane, nemogu banke da stopiraju monotorijum to može jedino narodna banka da uradi, ljudi pazite, kad se proglasi da je monotorijum završen, ondak mogu slati planove otplata itd. Nek se oglasi narodna banka!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
objašnjenje moratorijuma kako funkcioniše moratorijum Narodna banka Srbije moratorijum na otplatu kredita vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana