Zvanični kurs Evra za dan 12.04.21. :: 117.5666 rsd
Tekst objavljen: 06.11.2020 16:15        


Narodna banka Srbije je objavila da je u prvih devet meseci 2020. godine otkriveno 1.765 komada falsifikovanih novčanica i to najviše novčanica od 1.000, 2.000 i 500 dinara

Najčešći lažnjak je novčanica od 500 dinara, a NBS daje preporuke kako prepoznati falsifikat

U Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama je navedeno i da su u istom periodu otkrivena i 363 komada falsifikovanih stranih novčanica.

Kako je novčanica od 500 dinara jedna od najfalsifikovanijih, a nju obično imate i u novčaniku najčešće, evo kako da prepoznate lažni novac i tako se zaštitite.

Istorija falsifikovanja novca vremenski se poklapa s nastankom novca. Dok emitenti novca usavršavaju tehnike izrade i zaštite novca, falsifikatori, koristeći naučnotehnička dostignuća, pokušavaju da što vernije imitiraju zaštitne elemente novca kako bi lažni novac pustili u opticaj i tako stekli materijalnu korist.

S obzirom na to da je posedovanje falsifikovanog novca ekonomski gubitak za onoga u čijem se posedu nađe, veoma je važno poznavati zaštitne elemente novca i odbiti prijem sumnjivog novca.

Novčanice koje izdaje Narodna banka Srbije za potrebe platnog prometa na teritoriji Republike Srbije izrađene su po najvišim svetskim standardima zaštite od falsifikovanjaprimenomvidljivih i skrivenih (golim okom nevidljivih) elemenata zaštite, kombinovanjem različitih tehnika štampe i korišćenjem specijalnih boja s ciljem da se originalni novac zaštiti od falsifikovanja.

Naravno, da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenimai da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evo nekoliko najvažnijih tačaka koje bi mogao i laik da prepozna:

- Mikrotekst "НБC odnosno Narodna Banka Srbije" na ćirilici i latinici (duboka štampa)

- U produžetku reči Srbije vidljiva su četiri kvadrata koji predstavljaju oznaku za slepe i slabovide. Na tim detaljima primenjena je tehnika duboke štampešto znači da je reljefnog izgleda i da se oseća pod prstima

- Glavni portret: lik Jovana Cvijića (duboka štampa)

- Zaštitna nit: plastična-step nitkoja je sastavni deo mase papira sa štampanim mikrotekstom "dinar" na ćirilici i latinici (zaštićen tehnološki postupak)

- Vodeni žig: sastavni deo mase papira- portret (zaštićen tehnološki postupak)

- Kinegram: oznaka 500, globusa i kupe(zaštićen tehnološki postupak)

Nominalna oznaka se naizmenično smenjuje pri promeni ugla posmatranjadok se naginjanjem novčanice napred-nazad oznaka niže u konturama prema gornjoj i donjoj ivici. Detalji se vide u efektu duginih boja

- Znak Narodne banke: štampan u ovalu sa slovima НБС u središnjem delu

- Serijski broj: nalazi se ispod nominalne oznake i sastavljen je od dve slovne i sedam numeričkih oznaka (visoka štampa)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Narodna banka Srbije falsifikovane novčanice dinari 500 dinara kako prepoznati falsifikovanu novča

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana