Tekst objavljen: 14.06.2015 14:32        


Nakon istraživanja preduzetničke kulture mladih u Srbiji, Libek postavlja pitanje kakvi su to uslovi poslovanja preduzeća u Srbiji. Cilj ovog istraživanja je da se na adekvatan način spoznaju glavni izazovi i prepreke sa kojima se suočavaju preduzetnici, a sve to kako bi se popravilo poslovno okruženje.

Na koje prepreke ćete naići ukoliko započinjete biznis

Protekle nedelje Libekje predstavio istraživanje razvoja preduzetničke kulture kod mladih u Srbiji.

Rezultatiovog istraživanja pokazuju da tek jedan od deset ispitanika smatra da poslovna kultura u Srbiji podstiče preduzetnički duh. Neki od najvažnijih nalaza su da samo 17,4% ispitanika smatra da ih je stečeno formalno obrazovanje pripremilo za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa kao i da 65% ispitanika ne planira da u naredne tri godine pokrene svoj biznis.

Okruženje svakako utiče i na stavove ispitanika i njihovu odluku da se bave preduzetništvom što možemo videti na osnovu podatka koji pokazuju da kada okruženje ima pozitivan stav prema preduzetništvu, u tom slučaju 75% ispitanika razmišlja o tome da pokrene neki biznis. Suprotno, kada je okruženje negativno nastrojeno, broj ispitanika koji razmišlja da pokrene svoj biznis smanjuje se za gotovo 20%, a prema istraživanju, negativni diskurs preovlađuje.



Mladi smatraju da poslovna kultura u Srbiji ne podstiče razvoj preduzetništva (89.6%), a kao najvažnije faktore zbog kojih se ne usuđuju da pokrenu svoj biznis ističu nedostatak početnog kapitala i loše uslove poslovanja po kojima je Srbija na 91. mestu u svetu očemu smo već pisali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Upravo ovakvi rezultati su podstakli ovu organizaciju da postavi pitanje i kakvi su to uslovi poslovanja preduzeća u Srbiji. Cilj ovog istraživanja je da se na adekvatan način spoznaju glavni izazovi i prepreke sa kojima se suočavaju preduzetnici u Srbiji, a sve to kako bi se popravilo poslovno okruženje.

Jedan od bitnih segmenata preduzetničke kulture, u najvećem broju mladih ljudi, je svakako start up ekosistem u kome preduzetnici verovatno nemali broj puta nailaze na problem koji nije developerski, niti idejni, već poslovni što naglašava i Miloš Nikolić, predsednik Libeka:

"Značaj tehnološke zajednice vidimo, pre svega, u tome što unutar te zajednice nastaje novo jezgro preduzetništva sa izuzetnim potencijalom i to ne samo za mlade, inovativne preduzetnike koje zajednica okuplja, već za daleko širi broj građana. Razvoj preduzetničke kulture, uz neophodnu promenu propisa i regulacija, predstavlja dugoročni osnov prosperiteta čitavog društva, i zbog toga moramo izazovima preduzetnika da pristupamo na nov način i da širu javnost stalno informišemo o problemima preduzetnika."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetništvo privatan biznis pokretanje posla mladi mladi preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana