Tekst objavljen: 28.09.2020 15:40        


Nemačka nudi firmama koje izvoze polovna vozila iz EU u zemlje koje nisu članice Unije mogućnost da izvrše povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV), koji u toj zemlji od sredine ove godine iznosi 16 odsto, a do tada je bio 19 odsto, pišu banjalučke Nezavisne novine

Kupci van EU imaju pravo na povraćaj PDV-a kad kupuju "polovnjake" iz Nemačke

Da bi građani BiH (ali i drugih zemalja van EU) mogli da dobiju povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Nemačkoj potrebno je da nađu prodavca polovnih vozila u Nemačkoj koji tu mogućnost nudi, rekli su iz Nemačkog auto-moto kluba (ADAC) za Nezavisne novine.

Naime, neki auto-placevi ne žele da ponude ovu mogućnost, pa građani treba da se informišu i zatraže da tu mogućnost unesu u ugovor o prodaji.

U ADAC-u kažu da je za povrat PDV-a potrebno da se u roku od tri meseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobije potvrda da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nije moguće dobiti povraćaj PDV-a.

"Povrat PDV-atreba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od nemačke carine ili finansijske službe", naglasili su oni za Nezavisne.

Osim na spoljnoj granici EU, prodaju automobilapotrebno je prijaviti Carinskoj službi Nemačke u mestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora da ima važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u toj zemlji sprovodi svake dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Potrebno je da se u mestu kupovine nabave probne tablice i obezbedi formular EUR-1 uz ostale formalnosti i takse koje mogu da koštaju nekoliko stotina evra, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje da li oni nude ovu vrstu usluge, koja može da traje nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

U BiH je od početka godine do kraja avgusta uvezeno 26.127 vozila u vrednosti oko 419 miliona maraka (214,2 miliona evra), a ukupno je plaćeno 77 miliona maraka dažbina (39,3 miliona evra), rekao je zaNezavisneRatko Kovačević, portparol UIO BiH.

Od ovog broja, nešto manje od 5.000 su novi automobili, dok se ostatak odnosi na polovna vozila, navodi se u tekstu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovnjaci iz nemačke ADAC PDV povraćaj PDV-a polovni automobili polovnjaci Nemačka kupovina polovnog automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana