Tekst objavljen: 30.08.2019 15:35        


Otišao čovek u banku da podigne pare

Koje sve prednosti imaju vlasnici "zlatnih" kartica?

Na redomatu, kako se zove uređaj koji usmerava korisnike, dobio je broj pet. I gle čuda. Bankarski službenici počeše da prozivaju one s većim brojevima, a njega da "preskaču". Kada je upitao o kakvoj se diskriminaciji radi usledio je odgovor da su to klijenti sa zlatnim karticama koji zbog toga imaju prednost. Takvo je pravilo te banke.

Ne mogu u svim bankama vlasnici zlatnih kartica, odnosno premijum i VIP klijenti, da idu preko reda. I to ne zato što im banka ne ukazuje pažnju, već zato što je ideja premijum bankarstva da se takvi klijenti ne mešaju sa običnim smrtnicima, već za njih obično postoji posebna prostorija, u nekoj banci čak i filijala, a na usluzi im je savetnik ili lični bankar kako se to u raznim bankama zove.

U bankama kažu da nemaju izričito pravilo kako neko postaje važan klijent (VIP je skraćenica za veoma važna osoba). Jedan od kriterijuma su natprosečna mesečna primanja, ali ne i jedini. Gleda se koliko je dugo klijent banke, platežna moć, da li ima nekakva dugovanja, da li redovno izmiruje svoje obaveze, da li klijent ima veću štednju. Ništa nije "zakucano" i svaki se slučaj posebno razmatra.

Obično je to plata od minimum hiljadu evra mesečno, a u slučaju kriterijuma položene štednje da na "knjižici" ima najmanje 20.000-30.000 evra. Vrednuje se i firma u kojoj radi.

Korisnici ovih kartica imaju mogućnost da dnevno i mesečno podignu više novca sa bankomata. Od banke do banke to može da bude od 80.000 do 400.000 dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zavisno od vrste kartice dobijaju popuste u hotelima širom sveta, pristup VIP ložama na aerodromima, putno zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje u slučaju gubitka, krađe i zloupotrebe kartice, mogućnost odloženog plaćanja bez kamate.

Naravno, diskrecija je bitna karakteristika uopšte bankarskog poslovanja, a posebno poslovanja sa VIP klijentima. To su klijenti sa specifičnim životnim i poslovnim navikama, visokim ugledom koji uživaju u javnosti, visokom platežnom moći i čestim boravcima u inostranstvu.

Iz banaka kažu da premijum klijenti imaju prioritetnu uslugu, mogu da iskoriste udobnost izdvojenog premijum prostora u filijalama, povoljnije uslove i ubrzanu proceduru rešavanja zahteva, savetodavnu podršku u svakom trenutku, a na raspolaganju im je i usluga ličnog bankara. Imaju i prioritet na blagajnama filijala, koje imaju redomat, a na raspolaganju su im i vaučeri za kupovinu, popusti na ulaznice u pozorištima...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Visa Gold kartica kartice vip klijenti gold kartice zlatne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana