Tekst objavljen: 08.09.2020 12:05        


Drugi moratorijum na otplatu kredita traje do kraja septembra, i tada kreću veće rate za sve građane koji su prihvatili mogućnost stopiranja rata

Koja dva faktora utiču na novu visinu rate kredita?

Tako će od 1. oktobra svi koji su prihvatili moratorijum morati da se preračunaju i vide za koliko će im biti uvećana mesečna rata.

A formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (dve ili tri rate) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita. To je iznos za koji treba da uvećate dosadašnji mesečni iznos koji ste plaćali banci.

Informaciju o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informaciju možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

Kako to izgleda u praksi?

Na primer, ako imate desetogodišnji stambeni kredit sa mesečnom ratom od 300 evra, od čega kamata čini 150 evra, to znači da će vam tokom novog dvomesečnog moratorijuma banka obračunati redovnu kamatu od 300 evra. Taj iznos će nakon isteka moratorijuma podeliti podjednako na preostalih 120 rata (120 meseci), pa će vam novi mesečni trošak biti 302,5 evra, odnosno 2,5 evra ili oko 300 dinara više.

Ako ste iskoristili i prethodni tromesečni moratorijum (u aprilu, maju i junu), koji vam je mesečnu ratu povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali "pre korone" uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.

Slično je i sa gotovinskim kreditima. Ako imate keš kredit od 500.000 dinara, sa kamatom od 9,82 odsto godišnje, koji treba da otplaćujete još četiri godine, rata će vam biti veća za iznos dvomesečne kamate (u ovom slučaju 4.600 dinara) podeljen na broj preostalih rata (48 za četiri godine).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dakle, ako vam rata sada iznosi 8.250 dinara, pri čemu je kamata oko 2.300 dinara, posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za skoro 200 dinara, i iznosiće nešto manje od 8.500 dinara.

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Pored osnovne opcije da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, dužnici će od oktobra imati još dve mogućnosti za dalju otplatu kredita.

Jedna je da građani odmah plate samo kamatu dospelu za vreme zastoja, a da se otplata kredita, sa istim mesečnim ratama kao i pre moratorijuma, produži za 60 dana. Treća opcija je da se plati sve odjednom, ali je logično očekivati da će se najmanji broj dužnika opredeliti za nju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova visina rate krediti moratorijum na otplatu kredita Narodna banka Srbije otplata kredita zastoj u otplati kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana