Zvanični kurs Evra za dan 04.12.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 30.12.2017 15:57        


U Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa.

Kako zatvoriti račun u banci?

„Veliki broj tih računa nije aktivan i ne beleži promet, a banke na ime održavanja u zavisnosti od paketa naplaćuju i do par stotina dinara“, kaže Dušan Uzelac sa finansijskog portala Kamatica i dodaje da je najbolje zatvoriti sve one koji se ne koriste, jer kada nema priliva nije moguće ni povući sredstva pa račun veoma brzo odlazi u nedozvoljeni minus, a to se na evidenciji Kreditnog biroa prikazuje kao docnja zbog koje u narednom periodu nećete moći da se zadužite.

Proces gašenja je i više nego jednostavan. Potrebno je da vlasnik računa sa važećom ličnom kartom ode u najbližu filijalu banke čiji račun želi da ugasi.

U samoj banci podnosi se zahtev za gašenje i predaju se kartice koje su vezane za taj račun. Službenik banke izdaje zahtev za gašenje koji je potrebno popuniti, a ukoliko je bilo nekih sredstava na računu ona će biti isplaćena klijentu na licu mesta. Takođe ukoliko postoji određeni dug potrebno je izmiriti sve obaveze, a potom popuniti zahtev.

Gašenje računa je besplatno, a kao dodatnu sigurnost da je račun ugašen, možete od bankara zatražiti potvrdu, ali ovo će vam banka naplatiti shodno važećem tarifniku oko 300 dinara.

Finansijski portal Kamatica savetuje građane, da jednom godišnje potpuno besplatno zatraže izveštaj kreditnog biroa i na taj način provere da li su svi računi koje imaju otvorene bez dugovanja, a ukoliko određeni račun ne koriste duže vremenski period, iste zatvore u što kraćem roku.

3 komentara

 1. User image
  Nebojsa 08.11.2017 22:17

  izuzetno koristan savet...Molba...da li postoji neki put da se od kreditnog biroa zatrazi izvestaj bez odlaska ...elektronski ... ili da se to dije sto jendostavnije ...

 2. User image
  Nikola 31.12.2017 0:35

  Nebojsa
  potrebno je da odete u banku gde imate racun i da trazite da vam povuku licni izvestaj iz kreditnog biroa, imate pravo da ga povucete jednom godisnje i ne naplacuje se.

 3. User image
  Ana 23.01.2018 12:01

  Da li je potrebno kada zelite da zatvorite racun u banci (preduzetnik) da se radi overa potpisa kod notara ako u medjuvremenu od otvaranja racuna u banci ( proslo je 5 godina ) promenite licnu kartu jer vam je prethodna istekla.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zatvaranje tekućih računa tekući računi banke građani Srbije finansije kamatica kamatica analize dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana