Zvanični kurs Evra za dan 12.04.21. :: 117.5666 rsd
Tekst objavljen: 04.09.2020 11:15        


Menjačnice i banke obaveštene su o tome da su se u prometu pojavile lažne novčanice od 500 evra. Reč je o kopijama koje se teško otkrivaju pod UV lampom aparata za proveru

Kako prepoznati lažnih 500 evra koji su uspeli da zbune i aparate u banci

Nikola Tanasijević iz Narodne banke Srbije rekao je za RTS da je reč o dosad najuspešnije izrađenom falsifikatu novčanice od 500 evra.

"Karakteristično je da je ovaj apoen prvi put falsifikovan tehnikom duboke štampe, koja je jedna od karakteristika originalnih novčanica", rekao je Nikola Tanasijević gostujući u Jutarnjem programu.

Falsifikat se prvi put na teritoriji Srbije, kako je rekao Tanasijević, pojavio u „Mobi banci" u Beogradu tako što je mašina za brojanje novca zaustavila rad.

"Ovo je najnoviji tip falsifikata, pojavio se pre tri meseca, to je informacija od Evropske centralne banke", kazao je Tanasijević i dodao da najveći broj falsifikata nosi isti broj ploče koji karakteriše falsifikate.

Falsifikovana novčanica je zbunila mašine zbog toga što je, kako je istakao Tanasijević, izuzetno kvalitetno imitirana zaštita koja se ne može videti golim okom i koja ima mogućnost da zbuni senzore u softverima mašima.

Falsifikat dobio najvišu ocenu

Naveo je da je Narodna banka Srbije falsifikatu dala ocenu pet, što znači da je falsifikat opasan i da je veoma sličan pravom novcu.

Policija je oduzela dve falsifikovane novčanice u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a menjačnicama i bankama su dostavljeni detalji koji upućuju na falsifikat.

Borislav Brujić iz Udruženja menjača je naveo da je prilikom provere novčanica važno videti kvalitet hartije, da li novčanica ima nit, kvalitet holograma, kao i vodeni žig.

Preporuka je da se novčanice visokih apoena menjaju na ovlašćenim mestima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Provera novčanica samo putem policije ili banaka

Građani ne mogu lično da provere ispravnost novčanice u Narodnoj banci, ali je Nikola Tanasijević objasnio proceduru putem koje mogu to da urade.

"Građanin ima mogućnost da ode do najbliže policijske stanice i da preda novčanicu službeniku policijske uprave da se novčanica dostavi Narodnoj banci Srbije na ekspertizu", kazao je Tanasijević.

Dodao je da je druga mogućnost da se odnese novčanica u poslovnu banku i na isti način preda službeniku banke.

Kada je reč o dinarima, Tanasijević je naveo da se dinar često falsifikuje, ali ne zbog toga što nije dobro zaštićen, već zbog toga što građani ne kontrolišu elemente zaštite novčanica prilikom njihovog prijema.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lažni evri falsifikovani evri lažnih 500 evra falsifikovan novac Narodna banka Srbije nikola tanasijević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana