Tekst objavljen: 20.02.2020 9:35        


Plaćanje poreza, kao i mnoge druge usluge, danas su moguće od kuće. Portalu Lokalne poreske administracije korisnici mogu da pristupe na dva načina: kvalifikovanim elektronskim sertifikatom i korisničkim imenom i lozinkom

Kako da platimo porez preko interneta?

Ukoliko korisnik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat dovoljno je da poseti portal koji je dostupan na adresi https://lpa.gov.rs i izabere da želi da se prijavi uz pomoć sertifikata. Pored toga što mogu da imaju uvid u stanje svog poreza, na ovaj način mogu elektronski da plate porez na imovinu kao i da podnesu poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih lica (PPI1 prijava).

Ukoliko korisnik želi da portalu pristupa korišćenjem korisničkog imena i lozinke, neophodno je da zainteresovani podnese zahtev za otvaranje korisničkog naloga i lozinke. On se podnosi u filijali u kojoj je evidentiran kao poreski obveznik. Ukoliko je osoba obveznik u više lokalnih poreskih administracija, bira jednu. Preporuka za fizička lica je da biraju po mestu prebivališta ili po mestu sedišta pravnog lica.

Korak 1

Nakon dobijanja korisničkog naloga, portalu pristupate na sledećem linku https://lpa.gov.rs, zatim se prijavljujete u polju "Prijava na sistem".

Korak 2

Otvoriće vam se nova stranica na kojoj je potrebno da unesete korisničko ime i lozinku koju ste dobili u vašoj Lokalnoj poreskoj administraciji.

Korak 3

Posle prijave na sistem pokazaće vam se sledeća forma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Korak 4

Vaše imovinsko stanje možete videti kada kliknete na meni "Upit stanja", posle čega treba odabrati polje "Pregled stanja na računima obveznika".

Korak 5

Izaberite obveznika

Korak 6

Odabirom obveznika prikazaće se stranica "Stanje na računima po opštini". Izborom opštine i klikom na dugme "Detalji" imate uvid u vaše imovinsko stanje na teritoriji cele Srbije.

Korak 7

Da bi fizičko lice bilo u mogućnosti da plati porez potrebno je da se prijavi pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Nakon logovanja sertifikatom potrebno je: uneti validnu imejl adresu, izabrati bar jedan račun za plaćanje, uneti odgovarajući iznos za uplatu (različit od nula) i kliknuti na dugme "plati".

18 komentara

  1. User image
    Vlada 25.02.2020 11:15

    Postovani, budite ljubazni pa pitajte Poresku u Beogradu (jer meni nisu odgovorili naravno) kako je moguce da zaduze gradjanstvo sa visim iznosom 1 rate za 2020.godinu u odnosuna 4 ratu iz 2019.godine a da nisu poslali resenja na kucne adrese i uprkos tome, uredno naplacuju dnevne kamate........Nadam se odgovoru. Hvala

  2. User image
    surlaš 14.05.2020 10:57

    zašto i porez ne može da se plati preko online bankinga kao i sve ostale stvari?

  3. User image
    Bojan 15.05.2020 9:02

    Moze da se plati online. Sifra placanja 263. Ja sam platio za 2019. A sad za 2020 nisam nista platio jer mi nije nsita stiglo na adresu. Gde mogu da vidim koliko je zaduzenje jer ne bih da placam napamet?

  4. User image
    Dejan 17.05.2020 11:12

    Poštovani, Ako je korisnik registrovan kvalifikovanim elektronskim sertifikatom da li ima uvid u porez samo na imovinu
    koja se vodi na njegovo ime ili i na imovinu koja se vodi i na ostale članove porodice koji imaju istu prijavu prebivališta.
    Hvala

  5. User image
    Igor 21.05.2020 20:00

    Ne može jer nemam ponudu šifra plaćanja 263. Na uplatnici stoji šifra plaćanja 153. Nema ni nje. To je jedini račun za koji moram na šalter i da platim proviziju.

    Ako neko zna drugi fazon neka otkrije.

  6. User image
    Olja 26.08.2020 14:50

    Napipah nekako - šifra je 253

  7. User image
    Emina 06.09.2020 12:15

    Sifra 253 je za javne prihode izuzev poreza, plasim se da taj novac ne bude bacen zbog pogresne sifre

  8. User image
    Loli 21.09.2020 15:44

    Da li se neko setio nas koji zivimo u inostranstvu i ove godine nismo uspeli da dodjemo kuci iz OBJEKTIVNIH razloga?
    U normalnim drzavama su sva placanja pomerena za vise meseci, a kazne ukinute…
    Da li se moze pruijaviti na taj portal i uplatiti u stranoj valuti ili ne?!
    Hvala ako neko zna odgovor...

  9. User image
    Vladimir V 04.01.2021 7:55

    @ Loli
    Ja zivim u inostranstvu takodje i platio sam sada porez na imovinu.
    Otisao sam na sajt lokalne poreske uprave - gde uvek idem u poslednjih nekoliko godina (novosadska uprava) i tu su mi javili da ne mogu da se logujem, do tada, standardnim metodom. Iskocila mi je stranica sa uputstvom gde sve treba da idem (www.eid.gov.rs) i koje korake da odradim. To je ukljucivalo i da treba da daunloadujem aplikaciju ConsentID za moj iPad. Ta aplikacija sluzi za dodatnu autentikaciju (svaki put kad se ulogujem na poreski portal, dobijem poruku da treba da prihvatim poziv na toj aplikaciji). To je sve radi bezbednosti. Ceo proces inicijalizacije novog metoda je spor, mukotrpan, ali zaista RADI. Uspeo sam da sve postavim kako je zahtevano. Uzelo mi je vise od pola dana (sa popodnevnom dremkom).
    Uspeo sam da vidim stanje na mom racunu i da (nova funkcionalnost!) i da platim porez mojom kanadskom (nema nikakve veze sa Srbijom) viza karticom. Proverio stanje ponovo, transakcija prosla. Ali mi stanje nije jasno. Mozda ce se azurirati sutra. Dobio e-mail koji je potrvrdio da je transakcija bila uspesna.
    Ukratko, naoruzajte se strpljenjem, i polako, korak po korak, pratite uputstva prilozena. Nadam se da je bilo od pomoci. Pozz

  10. User image
    Vesna 15.01.2021 12:11

    Hvala Vladimire. Mnogo truda oko tako malih stvari. Sad sam probala sve zivo i nista neradi. I app sad kao nemoze da se poveze sa serverom. Mnogo stranica koje nevode nicemu, ili nerade linkovi i opcije . Bas ko lov u mutnom. Za sada odustajem. Probacu mozda drugi put, mozda nesto poprave u medjuvremenu.

  11. User image
    Ognjen 11.02.2021 14:17

    Pobogu zasto je tako tesko naci sifru placanja za online placanje poreza na imovinu?

    Je li to tako tesko objaviti na stranici poreske uprave!?

  12. User image
    Milan 30.03.2021 21:19

    Može li se pojednostaviti način onlajn plaćanja poreza i uvida u stanje? Posebnom aplikacijom recimo. Postupak koji se navodi izgleda užasno rogobatno. Iskustvo koje Vladimir navodi to potvrdjuje . Kao neko ko je u inostranstvu i raznim aplikacijama lako obavlja administrativne stvari, vrlo sam zainteresovan za ovu temu i apelujem nadležnima da razmotre efikasnij postupak.

  13. User image
    Tanja 18.08.2021 16:37

    Dali moze porez na imovinu koju posedzujem u Beogradu da platim u Vranju?
    Hvala

  14. User image
    Milos 06.09.2021 18:59

    Kako da dobijemo elektronski sertiffikat i PIN# ako zivimo u van Srbije ?

  15. User image
    Stefan 10.10.2021 14:45

    Znaci ja moram da odem u Srbiju i obidjem salter da bi posle mogao online da placam. Idiotizmu nikad kraja u Srbiji

  16. User image
    Dragana 13.12.2021 15:32

    Kod nas je sve komplikovano. Sto se tice sifre placanja, na broj 2 pocinju sifre za online placanje a na 1 sifre kada placate na salteru. Dakle 253 je online. Uglavnom se za sva placanja prema drzavi (na racune koji pocinju na 845), koristi sifra 253. I meni nije jasan momenat odlaska na salter po podatke da bi se placalo online.

  17. User image
    dbjdbj 15.02.2022 9:40

    Kada i ako se probijete. Preko sajta LPA online placanje je moguce samo "kroz" dve banke: OTP i Komercijalna Banka.

  18. User image
    Budimir 20.12.2022 14:29

    Jao, ovo radi, platio sam porez preko interneta! Hvala komentatorima, nisam ni znao ni video da postoji opcija plaćanja pre čitanja komentara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava vodič plaćanje poreza porez plaćanje poreza online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana