Tekst objavljen: 20.08.2020 10:25        


Narodna banka Srbije dozvolila je poslovnim bankama da produže otplatu stambenih kredita za pet godina klijentima kojima preti smanjenje plate ili gubitak posla, ali treba imati u vidu da će oni dužnici koji odaberu tu mogućnost na kraju platiti veću ukupnu kamatu na kredit, iako će im rata biti niža

Duži rok za stambeni kredit: Manja rata znači i skuplji stan?

Ukoliko ste uzeli stambeni kredit u vrednosti od 50 hiljada evra na 20 godina, prema kalkulacijama sa portala banaka u Srbiji i sajta Kamatica.com, u proseku plaćate oko 282 evra na ime mesečne rate.

Sa druge strane, da ste odmah uzeli isti kredit na rok od 25 godina, plaćali biste u proseku 242 evra, odnosno 40 evra manje.

U tom smislu, ako biste sada otišli u svoju poslovnu banku i zatražili da iskoristite mogućnost koju je, u najnovijem paketu mera, omogućila Narodna banka Srbije, produžetak otplate stambenog kredita za pet godina donelo bi vam uštedu od oko 40 evra mesečno, u zavisnosti od toga koliko ste “odmakli” sa otplatom svoje pozajmice.

Uz to, prema saopštenju koje je uputila Narodna banka, produžetak roka otplate stambenog kredita ne podrazumeva naplatu bilo kakve zatezne kamate, a klijentu kome banka odobri tu vrstu olakšice garantuje se da to neće uticati na njegovu ocenu kreditne sposobnosti u Kreditnom birou.

Međutim, treba imati na umu da ukupna cena kredita raste sa produžetkom roka otplate, i to važi u “normalna” vremena kao i sada, kada je epidemija koronavirusa naterala Narodnu i poslovne banke da osmisle različite olakšice za svoje klijente – ali ni jedna od njih nije besplatna.

U slučaju da zatražite od svoje poslovne banke produžetak roka otplate stambenog kredita za pet godina, imajte na umu da ćete na kraju platiti više na ime ukupne kamate.

Evo kako to izgleda u praksi, na primeru stambenog kredita od 50.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko se zadužite sa rokom otplate od 20 godina, vaš ukupni trošak kredita biće najmanje 75 do 78 hiljada evra, i to ukoliko dobijete najpovoljnije uslove kod svoje poslovne banke.

Stambeni krediti sa pet godina dužim rokom otplate, odnosno na 25 godina košta još više – najmanje 78,5 do 80 hiljada evra, ponovo pod najpovoljnijim uslovima.

Dakle, razlika od pet godina u roku otplate kredita, za nekoga ko se tek zadužio sa sobom nosi značajnu razliku kada je reč o ukupnom iznosu koji treba da se otplati.

Produžetak znači nižu ratu ali i viši ukupni trošak kamate

Sve i da ste pri kraju otplate stambenog kredita, ukoliko produžite rok za pet godina, suočićete se sa višim ukupnim troškom kamate.

Zato profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za Nova.rs kaže da bi o korišćenju mogućnosti da se za pet godina produži otplata stambenog kredita trebalo da razmišljaju samo oni kojima je zaista ugroženo servisiranje duga.

“Takva opcija je za one klijente banaka koji su ‘na granici’ ili kojima preti da počnu da kasne sa otplatom rata.

Oni rizikuju da njihov kredit dobije oznaku ‘teško naplativ’, što nije dobro ni za klijenta ni za banku. Produžetak otplate stambenog kredita zato otvara mogućnost da se izbegne ta kategorizacija, da se ne dolazi u docnju i da se očuva kreditna sposobnost građana koji su ‘na granici’ sa postojećim nivoom svojih kreditnih obaveza u odnosu na primanja”, rekao je Grubišić za Nova.rs.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
duži rok za stambeni kredit krediti stambeni kredit Narodna banka Srbije duži rok otplate Zoran Grubišić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana