Tekst objavljen: 07.12.2019 18:00        


Kažu da pre kraja godine treba izmiriti sva dugovanja da bi ljude pratila sreća. Kada su poreska dugovanja u pitanju, nije loše to učiniti i zbog zatezne kamate

Dolazi vreme godine kada valja platiti porez...

Poreska uprava Srbije nedavno je objavila kalendar obaveza i nameta za decembar. Sve je kristalno jasno, a na obveznicima je samo da to ispune.

Porezi na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec na naplatu stižu 10. decembra. Isti datum je istovremeno i rok za plaćanje poreza na dodatu vrednost za poreske dužnike koji nisu obveznici PDV-a, a dužni su da taj porez obračunaju i plate.

Najviše poreskih obaveza stiže na naplatu 16. decembra.

Ko ne plati, uvećava dug

Zatezna kamata se plaća za neispunjene obaveze od trenutka dospeća. Ove godine svi dužnici, pa i poreski, imali su sreće s tim nametom. Ta stopa je kod nas regulisana članom 75 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Troškovi se na godišnjem nivou uvećavaju za referentnu stopu Narodne banke Srbije plus deset odsto – u ovom trenutku to je 12,25 procenata. Kamata se računa od trenutka kada je porez dospeo na naplatu a nije uplaćena odgovarajuća suma novca.


Tada su obveznici dužni da plate mesečnu akontaciju na prihode od samostalne poreske delatnosti za prethodni mesec, odnosno novembar. Tog dana plaćaju se i porezi i doprinosi za sveštenike i druge verske službenike, ali i za domaće državljane zaposlene u inostranstvu.

Tada se podnose i prijave za plaćanje PDV-a za prethodni mesec. Plaća se i akontacija poreza na dobit za prethodni mesec. Tada se plaćaju i obračunate akcije za novembar, a podnosi se i prijava za njihov obračun za prethodni mesec.

Taj 16. decembar i ponedeljak je i rok za podnošenje prijave za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače i članove privrednih društava. Tačno 31. decembra, pre dolaska Nove godine, trebalo bi platiti obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

One koji su zaboravili treba podsetiti da je u ponedeljak, 2. decembra, bio poslednji rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje a za neisplaćene zarade za oktobar ove godine. Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i isplati zajedno sa zaradama, kao i za ugovorene naknade za privremene i povremene poslove, a ukoliko to ne učini do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni, onda je u obavezi da do kraja meseca uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu osnovicu. Ukoliko ne legnu na račun poreznika, sledi naplata po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka koje imaju poreznici.

Takođe, svi koji su isplatili prihode estradnim umetnicima do 5. decembra trebalo je do juče, da dostave prijave i obaveštenja za zaključene ugovore na OZU obrascu. Uz njih je trebalo dostaviti i sve zaključene ugovore za prethodni mesec.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
16 decembar porezi porez porez građana plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana