Tekst objavljen: 05.08.2014 12:00        


Učenje vaše dece da budu štediše može biti jedan od najboljih lekcija u novoj godini. Ako već imaju kasicu prasicu, to je dobar početak. Ali postoji pregršt drugih načina da ih naučite da vrednuju novac.

Deset načina kako da naučite vašu decu da budu štediše

1. Otvorite štedni račun
Odlazak u banku može biti sjajan način da počnete sa lekcijom. Iako je kamatna stopa niska, poenta je da redovno uplaćuju na račun i štede za ostvarivanje dugoročnih ciljeva. U većini banaka, štedni računi mogu da se otvore besplatno za maloletnike.

Ako deca otvore štedni račun u banci koju njihovi roditelji koriste, mogu dobiti olakšicu u provizijama. Međutim, neke banke zahtevaju da se uplaćuje određena suma novca za održavanje računa ili da automatski imaju depozite kako bi izbegli provizije.

2. Izjednačite doprinose
Na koji god način vaša deca dobijaju novac, bilo da dobijaju džeparac jer obavljaju određena zaduženja ili novac za rođendan, dodajte istu sumu novca koji odvajaju na stranu.

3. Dajte im džeparac
Ako želite da naučite svoju decu da budu štedljivi, trebaće im novac da uštede. Pomozite im tako što ćete im dati zaduženja oko određenih kućnih poslova u zamenu za novac koji mogu da uštede.

4. Kupite kasicu prasicu
Ovako većina dece počne, ali kasica prasica može biti više od roze praseta koje ste hiljadu puta videli. Neko troši, štedi ili donira novac iz nje.

5. Napravite budžet za njih
Praćenje njihovog novca na tabli može pomoći deci da vide kuda njihov novac ide i koliko su daleko do ostvarivanja njihovog finansijskog cilja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6. Naučite ih kako funkcioniše kamata na kamatu
Štednja novca je sjajan način da ih naučite matematičku lekciju o kamati na kamatu. Novac raste vremenom na štednom računu, što može biti dobra motivacija za štednju. Ako stvarno želite da vaša deca gledaju kako njihov novac raste, neka ulože u zajednički fond koji će povećati vrednost brže nego štedni račun.

Upozorite ih da zajedničkim fondovima može da padne vrednost i idite na sajt vašeg brokera da biste im pokazali grafikone koji pokazuju vaš zajednički fond. Podsetite ih da je njihov novac u dužoj trci a ne kratkoj.

7. Lekcije o cenama
Kada kupujete namirnice, pokažite svojoj deci kako da uporede cene i kako netrošenje novca na neku stvar može da uštedi novac za nešto drugo. U prodavnici možete da im pokažete kako vi birate brendove prodavnice. Napravite od toga igru pokazujući im pritom koliko štedite u celosti.

8. Igrajte se
Društvene igre kao što je Monopol može naučiti decu kako da troše i zarade novac, ali ih ne uče kako da budu štediše. Umesto toga, pokušajte onlajn igrice kao što je Save!, besplatna igrica koja ih može načiti kako da razdvoje želje i potrebe kada je u pitanju trošenje.

Igra vodi igrače u 3D imaginarni svet u kome skupljaju imaginarni novac dok pokušavaju da izbegnu impulsivnu kupovinu, koja je poznata kao slatkiš, sok i igračke.

9. Idite u banku
Ako imate decu u osnovnoj školi, odvedite ih u banku jer to može da bude za njih zabavno iskustvo. Neka vam pomognu u banci a vi im objasnite šta radite i zašto.

10. Uložite
Ulaganjem u akcije ih možete naučiti još ponešto o novcu. Izaberite kompaniju koja će njima biti zanimljiva kao što je Disney, Facebook, Apple, pa čak i vaša banka, i vidite da li je plan reinvestiranja dividende dostupan za kupovinu akcija.

Verovatno najbolji način da naučite svoju decu kako da budu štediše jeste onaj uz koji ide i primer. Ostavljajte novac na stranu svakog meseca za, recimo, putovanje i objasnite deci zašto to radite.

U jednom trenutku, ličnost deteta razviće se, bilo u trošadžiju bilo u štedišu. Ali uz malo „uputstva“ u ranim godinama, možete im pomoći da razumeju finansije i da upoznaju sopstvene slabosti i snagu kada su u pitanju novčani izbori.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roditelji porodica naučite decu da štede deca štednja deca i upravljanje novcem deca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana