Tekst objavljen: 26.07.2020 18:00        


Srbi i Albanci na severu Kosova izazvali su početkom 2018. godine misteriozno kašnjenje digitalnih časovnika širom Evrope

Da li znate kakva je veza između kriptovaluta i severa Kosova i Metohije?

Kako je "Blic " pisao, ispostavilo se da je objašnjenje prilično jednostavno - perspektiva odlične zarade od proizvodnje, odnosno "rudarenja" najpopularnijih kriptovaluta, bitkoina i etereuma, a za koju je potrebna velika količina električne energije.

Imajući u vidu prognoze svetskih analitičara o daljem kretanju vrednosti digitalnog novca, i Srbi i Albanci mogli bi da nastave da trljaju ruke.

Trenutna vrednost Bitkoina je nešto manje od 10.000 dolara (9.516).

Prema analizama i procenama drugih stručnjaka za kriptovalute, cena bitkoina mogla bi do kraja 2020. godine da stigne do 20.000 dolara, ali mu se zato predviđa značajan dalji rast. Tako bi 2025. godine ova kriptovaluta mogla da vredi čak 340.000 dolara, a u 2030. da dostigne i nepunih 400.000 dolara (397.727).

Antoni Trenčev, direktor platforme za pozajmljivanje bitkoina Nexo.io, izneo je još optimističniji scenario.

"Bitkoin može vrlo lako dostići vrednost od 50.000 dolara u 2020. godini", ocenio je Trenčev u intervjuu za Blumberg početkom godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kripto stručnjaci smatraju da će makroekonomska dešavanja izazvana pandemijom korona virusa upravo doprineti daljem rastu vrednosti kriptovaluta. Navodno će i državne subvencije i okolnosti na svetskim tržištima podstaći skok vrednosti bitkoina u narednom periodu.

Najveća cena u decembru 2017.

Najvišu vrednost Bitkoin je dostigao 17. decembra 2017. godine, kada je vredeo 19.289 dolara.

Nakon toga cena se kretala uglavnom između 3.000 i 5.000 dolara, uz povremene skokove. "Čarobnu granicu" od 10.000 dolara prelazila je nekoliko puta između juna i septembra 2019. godine, kao i u februaru ove godine, neposredno pre korona krize.

Kada je reč o ostalim kriptovalutama, trenutno se najbolje kotira Ethereum, za kojim rudari u Srbiji najviše i tragaju. Njegova vrednost je 265 dolara. Bitcoin cash vredi 239 dolara, dok su svi ostali znatno niže. Litecoin, na primer, vredi oko 45 dolara, dok je cena kriptovalute Dash 73 dolara.

Nezahvalne prognoze

Poznavaoci prilika kažu da je nezahvalno davati prognoze o kretanju kripto tržišta u narednom periodu, ali kao jedan od razloga za optimizam navode to što u iščekivanju ozbiljne ekonomske krize alternativni načini investiranja, plaćanja ili transfera novca mogu biti primamljiviji nego inače.

Inače, u Srbiji se priprema zakon o kripto imovini, kako bi se unapredila pravna sigurnost prilikom trgovanja kriptovalutama, poput bitkoina, i zaštitili građani koji na ovaj način investiraju.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) su sredinom juna saopštili da je cilj donošenja pravne regulative, na kojoj će u narednih pola godine raditi predstavnici nekoliko institucija, pre svega unapređenje pravne sigurnosti u transakcijama sa kriptoimovinom, zaštita investiranja u kriptoimovinu i bolja pozicija Srbije u međunarodnim okvirima u smislu atraktivnosti poslovnog ambijenta vezanog za trgovinu kriptoimovinom.

Kako je Blic pisao “rudarenje” za kriptovalutama, poput bitkoina i etera, u najkraćem jeste računarski proces koji zahteva izuzetno moćni računarski hardver koji rešava seriju kompleksnih matematičkih jednačina. Vaš uložen trud u tom procesu, kao i ogromna količina električne energije koju će vaši nebrojeni računari pritom potrošiti, bivaju nagrađeni bitkoinima. A rekosmo koliko oni vrede.

Zbog cena električne energije, svuda u Evropi je rudarenje za bitkoinima jedva profitabilno. Ali na severu Kosova Srbi ne plaćaju struju vlastima u Prištini, a vlasti u Prištini ih na to ni ne teraju, mada zbog toga kukaju. I tako je omogućena masovna operacija štancovanja besplatnog novca u severnoj Kosovskoj Mitrovici i okolini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kosovo kosovo i metohija kriptovalute ethereum bitkoin sever kosova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana