Tekst objavljen: 05.05.2014 9:00        


Gotovo svi imaju neku vrstu ličnog finansijskog planiranja, ali samo nekolicina ima jasan i zaokružen pristup ostvarivanju svojih ciljeva. U nastavku sledi pregled četiri kategorije finansijskog ponašanja.

Četiri tipa finansijskih planera: Koji ste vi tip?

Perfekcionisti (Opsežni planeri)

Ove osobe tačno znaju svoj put ka ostvarivanju finansijskih ciljeva, bilo da su plan sami sastavili ili su potražili pomoć profesionalnih planera. Ne samo da imaju budžet za domaćinstvo, koji uključuje štednju za penziju i osiguranje, već rade ka ostvarivanju određenih štednih ciljeva.

Sanjari (Osnovni planeri)

Većina njih spada u ovu kategoriju. Oni imaju određene ciljeve i imaju predstavu onoga što žele da postignu, samo što još uvek nisu razradili sve detalje. Na primer, možda imaju planove za štednju za penziju ili školovanje, ali nisu sve sastavili u formi plana.

Osobe koje odugovlače (Ograničeni planeri)

Oni ulažu jedva minimum a ostatak će možda kasnije planirati. Većina ima budžet ili plan u vezi sa štednim ciljevima, ali nemaju oba. Njihovo sveobuhvatno finansijsko ponašanje se ne razlikuje mnogo od onih koji nemaju plan.

Lutalice (Neplaneri)

U ovoj grupi, ljudi nekako lebde od računa do računa bez ikakvog strateškog pristupa za upravljanje novcem. Ne poseduju sveobuhvatni finansijski plan, a tek manje od 1% isti razvija u sledećih 12 meseci. Nemaju plan za ostvarivanje određenih štednih ciljeva. Uglavnom imaju veći dug na kreditnoj kartici, a polovina njih ne poseduje plan za isplaćivanje istog.

Zaključak?

Da, planeri su skloniji da zarade više novca, ali donošenje dobrih odluka ne dolazi sa novcem. Bez obzira na visinu prihoda, planeri bolje ostvaruju svoje finansijske ciljeve nego neplaneri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana