Tekst objavljen: 14.05.2020 11:55        


Vazduhoplovne kompanije neće morati da ostavljaju prazna mesta u avionima radi socijalne distance između putnika, ali će putnici na letovima u Evropskoj uniji morati da nose maske u avionima i na aerodromima, prema planovima EU za oživljavanja putne industrije

Avio-kompanije neće morati da ostavljaju prazna mesta, ali biće posebnih uslova na letovima

Evropska komisija je danas objavila neobavezujuće preporuke, u okviru širih predloga za spasavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao udeo od oko 10 odsto u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12 procenata radne snage, prenosi Rojters.

Komisija je takođe saopštila da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili letovanja zbog pandemije korona virusa.

"Polazna osnova je ovde da evropski potrošači imaju pravo na povraćaj novca, ako to traže", rekla je Margret Vestager, zamenica šefa EK.

Komisija je navela da će avio-kompanije morati da ograniče rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja vazduha, korišćenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Zbog toga se ne preporučuje obaveza primene praznih sedišta za veće fizičko distanciranje u avionima", piše u dokumentu Evropske komisije.

Preporučuje se i reorganizovanje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbeglo okupljanje ljudi i gužve.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) već je preporučilo merenje temperature putnicima pre ukrcavanja, uzimanje ličnih podaka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinfikovanje terminala i opreme.

IATA, koja je procenila da bi korona kriza mogla da košta avio-kompanije ukupno 314 milijardi dolara, takođe je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sedišta u avionima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prazna mesta na letovima letovi avio kompanije korona virus evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana