Tekst objavljen: 22.10.2012 14:40        


Više od 170 preduzeća u zemlji je u restrukturiranju, što znači da im država daje subvencije, a ona ne plaćaju poreze, doprinose i druge obaveze. Procena Svetske banke je da godišnje prave štetu od oko 700 miliona evra. Na leto 2014. godine, takva preduzeća prestaće da postoje.

"Zombi preduzeća" odlaze u istoriju?

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić kaže da su mnoga preduzeća obeležila 10. godišnjicu u postupku restruktururanja.

Goša, Zorka, RTB Bor, Petrohemija, IMT, IMR, FAP - ima ih 173. Nekada ekonomski giganti, sada - preduzeća u restrukturiranju, nazivaju ih i ekonomski invalidi, zombi preduzeća. Ili nikada nisu našli kupca, ili su ugovori o privatizaciji raskinuti. Država im je omogućila restrukturiranje - kratak predah da se pripreme za prodaju.
- Protiv njih ne možete izvršavati presude, generišu 700 miliona evra gubitaka na godišnjem nivou sa stanovništa budžeta neplaćanjem bilo čega - kaže Ljubić.

Država to više ne može da finansira. Preduzećima u restrukturiranju daju godinu i po da naprave programe, nađu kupca, procene svoje mogućnosti na tržištu - 30. juna 2014. godine ukida se restrukturiranje i moraće, kao i ostali, da plaćaju poreze, doprinose i druge obaveze. Aleksandar Ljubić kaže da će one kompanije koje ne mogu da rade otići u stečaj.

Ideja o okončanju restrukturiranja je dobra i neizbežna, kažu ekonomisti, ali sumnjaju u uspeh, pre svega, zbog 40 hiljada zaposlenih u tim preduzećima.

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da mora da se plati visoka politička cena, koju nijedna vlast nije spremna da je plati.

Stručnjaci upozoravaju da posle više od 10 godina privatizacije i nekoliko izmena zakona, i dalje imamo oko 1.300 preduzeća pod državnom kontrolom sa oko 100 hiljada zaposlenih.
- To znači da bi neki ljudi ostali bez posla, neka preduzeća da se likvidiraju, neki poverioci da ostanu bez naplate potraživanja, neke banke da imaju problema za kredite koje su uzeli - kaže Savić.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da je dobro da proces počne.

- Najteže je završiti posao s tim preduzećima ili naći partnera ili ako nemate mogućnosti vratiti ga na tržište, on mora da ide u stečaj, faktički da nestane s tržišta, bez obzira na socijalne posledice jednog takvog događaja - kaže Bajec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitaši Srbija dugovi preduzeća preduzeća restrukturiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana