Tekst objavljen: 15.10.2012 16:03        


Za poslednjih pet godina život na Kosovu je poskupeo 25 odsto, dok ovogodišnji planirani privredni rast od 3,8 odsto teško da će pokriti rast troškova života. Samo tokom septembra inflacija je na Kosovu bila 4,1 odsto, objavio je portal Koha net.

Život na Kosovu skuplji za 25 odsto

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova najveća inflacija u poslednjih pet godina je bila 2008. godine kada su troškovi rasli u proseku 9,4 odsto.

I tokom 2011. godine je zabelezen rast inflacije koje ja dostigla prosečnu vrednost od 7,3 odsto, dok su troškovi života za septembar bili 4,11 odsto veći u odnosu na isti mesec prošle godine.

- Cene na Kosovu su tokom septembra ove godine povećane 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Struja, gas i druga goriva za grejanje beleže povećanje od 11,9 odsto, meso četiri odsto, duvan 8,3 odsto, novine, knjige i kancelarijski materijal 19,3 odsto - navodi se u izveštaju Agencije za statistiku Kosova.

Povećane su i cene sira i jaja tri odsto, odeće 2,9 odsto, jestivih ulja 3,4 odsto, voća 5,5 odsto, cipela 4,6 odsto, snabdevanja vodom i drugim uslugama za stanovanje 12 odsto, nameštaja i aparata za domaćinstvo 3,6 odsto, sreedstva za ličnu higijenu 3,3 odsto.

Cene su niže kod opreme, telefonskih i faks usluga (4,7 odsto) kao i usluga prevoza (3,5 odsto).

Ekonomski analitičari ocenili su da takva inflacija utiče da se ne oseti povećanje privrednog rasta Kosova u 2011. godini od pet odsto i ovogodišnji planirani privredni rast od 3,8 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kosovo kosovo i metohija cene inflacija pad standarda troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana